Ovaj novi prometni znak sve je češći na cestama. Znate li što znači?

Ovaj novi prometni znak sve je češći na cestama. Znate li što znači?
 

Novi prometni znak, bijeli dijamant na crnom ili plavom polju, još uvijek niste vidjeli nigdje u Hrvatskoj, a ni u zemljama regije. Štoviše, rijedak je i u Europi, gdje se tek odnedavno počeo postavljati.

Znak dijamanta na crnoj ili plavoj podlozi uvodi novi način korištenja prometne trake na cestama s više traka jer, da biste se njome vozili, morate ispuniti određene uvjete.

Prometnom trakom koja je označena ovim znakom smiju se kretati samo automobili u kojima se nalaze najmanje dvije osobe, kao i automobili s hibridnim ili električnim pogonom. Vožnja je još dozvoljena i taksi vozilima s ili bez putnika.

U Europi se ovaj znak može vidjeti u Francuskoj, gdje svakome tko prekrši pravila kretanja ovom trakom prijeti novčana kazna u visini između 90 i 135 eura. Također, znak se koristi u Austriji, Španjolskoj i Norveškoj, piše Telegraf.

Ovaj prometni znak puno je češći na cestama SAD-a i Kanade, gdje ima naziv HOV (High Occupancy Vehicles), odnosno traka za vozila s više putnika.

 

Izvor: index.hr
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.