Branimir Blajić: Polaznike programa Voditelj ljudskih resursa na aktivan rad potičem kroz vježbe i rasprave

Branimir Blajić: Polaznike programa Voditelj ljudskih resursa na aktivan rad potičem kroz vježbe i rasprave
 

Branimir Blajić je magistar ekonomije u području upravljanja ljudskim resursima i doktorand na Kineziološkom fakultetu. Također je i vlasnik dva poduzeća, specijalizirana za implementiranje sustava upravljanja ljudskim resursima i upravljanja u hotelskoj industriji.
 


Zadnjih 15 godina posvetio se proučavanju, implementiranju i podučavanju u području ljudskih resursa pa tako radi i kao profesor na Institutu za menadžment. Uz sve to, Branimir je otac troje djece, strastven long distance sportaš te praktikant i učitelj joge.
 

Branimire, koliko je Voditelj ljudskih potencijala danas važno i traženo zanimanje u Hrvatskoj?

Voditelj ljudskih potencijala je iznimno važno i traženo zanimanje, u ovo moderno i pandemijsko doba, odnosno pojavom „gig“ ekonomije, kvalitetno upravljanje ljudskim resursima dodatno dobiva na važnosti. Bez obzira na to odlučite li raditi kao HR generalist, specijalist ili na nekoj drugoj rukovodećoj poziciji, u narednom će razdoblju važnost ove pozicije samo rasti.
 

Na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji magistrirali ste s temom „Optimizacija hotelskih procesa rada i ljudskih potencijala“. Iz vaše današnje perspektive, koliko je teorija koju ste izučavali na fakultetu daleko od svakodnevne realnosti u tom poslu?

Imao sam sreće da je moj mentor bio čovjek iz struke, odnosno da je bio direktor hotela prije nego što je postao profesor te da smo na praktičan način pristupili tom radu. U to vrijeme rad je bio iznimno aktualan i usklađen s tadašnjim stanjem u hotelijerstvu, dok bi njegova sadašnja implementacija ipak tražila dosta izmjena i prilagodbu postojećem stanju. Svoju poslovnu karijeru razvijali ste u okviru poznate grupacije koja je upravljala velikim hotelskim tvrtkama i tu ste dobili radno iskustvo na različitim pozicijama, od posla šefa recepcije, sve do direktora hotela te korporativnog direktora ljudskih potencijala.
 

Koliko vam je to iskustvo od direktnog rada s gostima hotela pa sve do biranja i upravljanja zaposlenicima pomoglo da danas budete odlični u poslu kojim se bavite?
 


To iskustvo bilo je vrlo bitno za moj razvoj u području ljudskih resursa. Naime, poznavanje svih operativnih procesa daje dodatnu dimenziju radu u ljudskim resursima i mogu slobodno reći da olakšava posao, a ujedno daje i dodatni autoritet za kvalitetno pozicioniranje unutar tvrtke. Kada sam se počeo baviti tom temom, svijest o ljudskim resursima je u RH bila iznimno niska i trebalo je vremena da se ona probudi te da odjel ljudskih resursa postane ravnopravni sektor u poslovanju. No ne bih mijenjao prijeđeni put i vjerujem kako je upravo on temelj mog sadašnjeg rada.
 

Koji su to uopće svakodnevni zadaci Voditelja ljudskih potencijala? Možete li nam reći “iz prve ruke”, što sve obuhvaća to radno mjesto? Radi li se samo o traženju zaposlenika, kao što mnogi misle?

Uloga voditelja ljudskih potencijala je mnogo opširnija, od strateške do operativne razine. Ključni zadatak voditelja ljudskih resursa je kroz procese upravljanja ljudskim potencijalima oblikovati tvrtku kao poželjnog poslodavca. Onog trenutka kada možete regrutirati najbolje zaposlenike koji žele raditi u najboljoj tvrtci, tada ste postigli suštinu posla voditelja ljudskih potencijala. Sam posao ima desetak elemenata (od strategije, HR marketinga, dizajniranja radnih mjesta, regrutiranja, selekcije, vrednovanja uspješnosti…) i svaki od njih traži posebnu ekspertizu i holistički pristup.

Naime, u upravljanju ljudskim potencijalima nije poželjan modularni sustav, već svaki zadatak morate promatrati cjelovito i djelovati procesno od početka do kraja. Svakako, postoje različitosti u tome jeste li korporativna osoba ili radite u sustavu kao što sam ja prije ili radite kao vanjski konzultant kao što radim sada. Principi su isti, ali su postupci nešto drugačiji.
 

S obzirom na širinu posla, koje područje (ili više njih) je zapravo ključno za zaposlenike u sektoru ljudskih potencijala? Je li to pravo, psihologija, menadžment ili nešto drugo?

U ovom trenutku naglasak je na ekonomskim i menadžerskim znanjima. Ukoliko se osoba želi baviti tim poslom poželjna je i multidisciplinarnost (ekonomija, psihologija, pedagogija, sociologija, ergonomija, pravo…) pa predlažem svim zainteresiranima da osim osnovnog obrazovanja steknu znanja iz komplementarnih područja.
 

Je li se mijenjao opis posla za voditelje ljudskih potencijala unazad desetak godina? Dobivaju li kakve nove zadatke ili odgovornosti i što bi sve takav posao mogao obuhvaćati u budućnosti?

Suštinski se nije mijenjao, ali se modernizirao. Uvijek je bilo potrebno zaposliti najbolje ljude i osmišljavati programe kako ih zadržati, no u duhu automatizacije, robotizacije, umjetne inteligencije i sličnih modernih pojava, pozicija voditelja ljudskih potencijala prolazi kroz transformacijsku fazu u kojoj će glavni element biti dobro balansirati između „humanize“ s jedne strane i „futurize“ s druge strane. Onaj voditelj koji bude kao dobar kuhar mogao balansirati s tim dualnostima, bit će voditelj budućnosti.
 

Sustavi upravljanja ljudskim potencijalima koje ste kreirali dobitnici su Certifikata Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima. Što smatrate ključnim za uspjeh spomenutih sustava?

Proces certificiranja stavlja naglasak na integralnost procesa kao i da operativni procesi budu prožeti strateškim vodiljama. Imao sam sreće što sam u sve tri certifikacije imao tim specijalista koji su mi pomogli da ostvarim visoku razinu u procesu certificiranja. Svima predlažem navedenu certifikaciju jer se radi o odličnoj procjeni vaših HR praksi i naputci koje dobijete mogu biti veoma bitni za razvoj karijere.
 

Na Institutu za menadžment predavač ste na programu Voditelj ljudskih potencijala. S obzirom na to da predajete na više visokoškolskih ustanova i poslovnih škola, jeste li uočili i možete li izdvojiti neke prednosti IZM programa naspram ostalih na tržištu?

Na Institutu za menadžment predajem već 10 godina. Ono što mogu istaknuti je kontinuitet koji je IZM postigao u vidu predavača koji već godinama predaju na programu, brzu prilagodljivost potrebama polaznika te kontinuiranu otvorenost prema prilagodbi programa u skladu s trendovima. Naravno, želim naglasiti i odličan tim Instituta za menadžment s kojima je izuzetno ugodno surađivati.
 

Koliko je na programu Voditelj ljudskih potencijala važna teorija, a koliko praksa? Dobivaju li polaznici mogućnost naučeno teorijsko znanje isprobati u praksi već za vrijeme edukacije?

Upravljanje ljudskim potencijalnima ima elemente zanatskog posla i iznimno je važno teoriju provesti u praksu. Raznim vježbama, case studyjima i raspravama pokušavamo potaknuti polaznike na aktivan rad. Osobnu veliku pažnju posvećujem motivaciji polaznika da proučavaju novu literaturu, da se prijave na razne online programe te da pokušaju naći stručnog mentora kako bi što prije krenuli u operativne vode.

 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.