Više od pola građana RH pojma nema što su virusi, bakterije, anbiotici. To nije jedini razlog za nasilno antivakserstvo

Više od pola građana RH pojma nema što su virusi, bakterije, anbiotici. To nije jedini razlog za nasilno antivakserstvo

 

Hrvati su po zdravstvenoj pismenosti u dnu EU, vjerujemo u svakakve bedastoće, a to bi moglo imati utjecaj na ishode epidemije

Prema podacima Eurobarometra, Hrvatska spada na samo dno ljestvice kada je riječ o zdravstvenoj pismenosti i odnosu prema teorijama zavjera. Broj naših sugrađana koji vjeruju u sve i svašta inače je prilično zabrinjavajući, a sada, u pandemiji, mogao bi biti i poguban.

Tako na primjer čak 47% Hrvata vjeruje da antibiotici ubijaju i viruse i bakterije, čak unatoč činjenici što im sam naziv, anti-biotici, sugerira da se radi o lijekovima za eliminaciju bakterija. Za usporedbu, u ovo vjeruje 32% svih građana EU.

Visokih 38% građana Hrvatske smatra da lijek za rak već postoji, no da ga se skriva od javnosti iz komercijalnih razloga, dok 50% njih vjeruje da su virusi proizvedeni u laboratorijima kako bi se kontroliralo naše slobode.

"Nalazi Eurobarometra o hrvatskim građanima uklapaju se u nisko povjerenje Hrvata u institucije, relativno lošu obrazovnu strukturu, koja je podosta vezana uz lošu dobnu strukturu stanovništva. Premda naš školski sustav nudi puno informacija i široku opću kulturu, ne uspijeva adekvatno prenijeti znanje i vještine. To se vidi po lošim rezultatima prema PISA studiji o jezičnoj i matematičkoj pismenosti naših školaraca, a onda se odražava i na ovakva razmišljanja o zdravstvenim temama", objasnio nam je docent na Fakultetu političkih znanosti, Višeslav Raos.

 

 

I dok u nekim normalnijim vremenima svatko može vjerovati u što god hoće jer time uglavnom ne utječe na nikog drugog, u kriznim, pandemijskim, vremenima pokazalo se da uvjerenja koja su u čistoj suprotnosti sa znanstvenim činjenicama baš i nisu bezopasna.

Slična su se uvjerenja mogla čuti od velikog broja prosvjednika protiv cijepljenja i vladinih mjera, a istraživanje Eurobarometra moglo bi nekim dijelom i objasniti različite epidemijske ishode u različitim državama.

"Viša smrtnost svakako je vezana uz nižu procijepljenost, a ona je kod nas niska zbog kombinacije loše informiranosti, niske zdravstvene pismenosti i nepovjerenja prema javnim institucijama, kao i zbog toga što dio društvenih aktera koji imaju ugled i utjecaj aktivno motivira građane protiv, umjesto za cijepljenje", kaže politolog.

Na pitanje može li se ovakvo stanje nacije popraviti, i kako, odgovor je jasan. Potrebna je obrazovna reforma, ali i kvalitetnije komuniciranje javnih vlasti prema građanima, kao i poboljšanje komunikacije liječnika i pacijenata. A u kakvom se društvu nalazimo na ovoj ljestvici?

"U istraživanju Eurobarometra slične brojke Hrvatskoj nalazimo za Rumunjsku i Bugarsku, dok su najbolje zdravstveno pismeni Irci te skandinavske države", objasnio je Raos.

Niske razine zdravstvene pismenosti jedan su i od uzroka prosvjeda, no ipak Raos objašnjava da to nikako nije cijela priča.

"Nasilne prosvjede vidimo i u Nizozemskoj, koja je dobro procijepljena i u Austriji, koja, u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim zemljama, imao relativno niski udio cijepljenih. Spremnost na nasilne prosvjede ima dublje društvene razloge i nije nužno povezana s razinom povjerenja u medicinu. Srećom, u Hrvatskoj do sada nismo imali previše nasilja na prosvjedima, svakako ne onakvog kakvo smo mogli vidjeti u prethodno navedenim državama", objasnio je Raos.

 

Izvor: rtl.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.