Pobjednici natječaja „Osvoji stipendiju za terapeutski smjer po izboru“

Pobjednici natječaja „Osvoji stipendiju za terapeutski smjer po izboru“

 

Ustanova za obrazovanje odraslih Galbanum odabrala je pobjednike natječaja „Osvoji stipendiju za terapeutski smjer po izboru“  koji provodi u suradnji s portalom EduCentar. Odlučili smo stipendiju dodijeliti gospođi Korneliji B. koja je svojom životnom pričom, doživljenim usponima i padovima, emotivno opisala svoju volju za radom, učenjem i napretkom. Kornelija je odlučila da je sada pravo vrijeme da postane ono što oduvijek želi biti i osvojila je stipendiju za program fitoterapeuta. Program je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i upisuje se u radnu e-knjižicu. Programom se stječu znanja iz osnova anatomije i fiziologije, psihologije, prehrane i interne medicine, vrstama i uporabi ljekovitog bilja, izradi čajnih mješavina, tinktura i biljnih masti.

Na natječaj za stipendiju se ove godine javio i gospodin Neven P., slabovidna osoba kojoj smo odlučili omogućiti pohađanje novih programa koje upravo razvijamo kroz projekt Da, možemo i mi! financiran sredstvima iz Europskih strukturnih fondova. Cilj projekta je osnažiti osobe s invaliditetom za zapošljavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj socijalnih i komunikativnih vještina i provedbu obrazovnih programa. Galbanum u sklopu projekta razvija 2 nova programa prilagođena osobama s invaliditetom: Wellness savjetnik za prehranu i ljekovito bilje i Wellness maser refleksnih zona stopala. Početak nastave planiran je u rujnu 2023. godine i ovim putem pozivamo sve zainteresirane nezaposlene osobe s invaliditetom da se jave kako bismo ih uključili u besplatno pohađanje navedenih programa. Pohađanje nastave prilagođeno je osobama s invaliditetom, teorijski dio programa moguće je odraditi online, dok će se praksa odrađivati uz mentora u prostorima Ustanove za obrazovanje odraslih Galbanum te kod partnera koji posluju u wellness sektoru. Za više informacija kontaktirajte nas na: info@galbanum.hr
 

Gospođi Korneliji B. želimo puno sreće u pohađanju programa, a ovdje prenosimo njezino pismo:

Neki bi rekli pod sretnom zvijezdom nije rođena....e sad, jesam li ili nisam, ovisno s koje strane se gleda 😊.  Da vas ne zamaram sada sa svojim teškim životom u domu gdje je bilo svega osim brige i ljubavi, reći ću vam ovo. Odrasla sam bez usmjerenja, bez kontrole i često sam iz nekih svojih inata (tada su to bile veeelike stvari) puno, štoviše mnogo, udarala glavom u zid! Govorili su mi „ne možeš“ ovako ili onako, ali ja sam bila uvjerena da mogu sve ako to uistinu želim pa sam tako uvjerila samu sebe da mi ne treba škola da postignem nešto u životu. Na trećoj godini sam napustila geološku školu i počela sam raditi da se što prije maknem od kuće. I radila sam, snalazila se, ali i vrlo brzo shvatila da sam bez škole nitko i ništa. Našla sam mjesto i krenula ponovno u školu. Rješenje je bilo trgovačka škola, malo razlike u ispitima i brzo gotovo. Završila sam školu i olakšala sam si život barem što se tiče zapošljavanja, ali nikad zadovoljna nikad potpuna 😔. Oduvijek svim prijateljima govorim „Popij čaj od kamilice kada te muči želudac“.....“Problem s jajnicima? Nemaš frke - popij vrkutu“, „Vidac za oči“, „Melisu protiv nervoze“....Ni sama ne znam kako sam to znala, možda kroz godine slušanja bake kada sam mislila da ju ne slušam uopće...a možda sam negdje vidjela....pročitala...Prolazile su godine i moj život je imao uspone i padove...uvijek sama sebi na zadnjem mjestu...pomozi bratu, prehrani se...pa je došla udaja i dijete....totalno neke druge divne stvari, ali opet je sve imalo prioritet, a ja sam čekala i nadala se da ću moći sebi priuštiti da naučim raditi ono o čemu dosta, a opet ništa ne znam. Daj za režije, za vrtić, za stan...pa uvijek nešto treba i nije vrijeme 😔.  E pa je ....vrijeme je...vrijeme je za mene da postanem ono što oduvijek želim biti (iako je trebalo dugo vremena da to sazrije u meni), a želim biti fitoterapeut i želim to jako! Moja princeza na jesen kreće u školu ...mislim da je i moje vrijeme, da krenem i ja, jer 44. godina je na putu i ono što znam je da, ako ne krenem sada, teško da ću više ikada! Trenutno radim u Hrvatskoj Lutriji, neki bi rekli da prodajem sreću, možda je vrijeme da se i meni sreća osmjehne i omogući mi da sljedećih dvadesetak i kusur godina radim ono što volim i želim i dočekam mirovinu sretna i radosna, a ne frustrirana i tužna radeći ono što moram! I na kraju ovog pisma želim reći: znam da nisam jedina ...da će zasigurno biti puno prijava, ali eto, ako odaberete mene, ispuniti ćete mi najveću želju. Omogućiti ćete mi da svojoj kćeri pokažem primjerom da je jedini pravi i ispravni put u životu školovati se, učiti i dati sve od sebe da bi jednog dana mogla živjeti život koji želi, a ne onaj kojeg mora živjeti jer nema drugog izbora 😊.

U nadi da ćete me uzeti u obzir unaprijed zahvaljujem!

 Lijep pozdrav, Kornelija B.
 

Pismo gospodina Nevena P.:

Osobno, odavno sam zainteresiran za bavljenjem tako zanimljivim poslom kao što je maser. Želio bih da budem potpuno iskren prema Vama (makar će mi to otežati pokušaj i priliku za dobivanje ove stipendije), ali kako god bilo. Ono što je mene nagnalo, odnosno, ono što me je, zbog suženoga izbora, navelo da ozbiljno razmislim i razmišljam o jednoj ovakvoj mogućnosti prekvalifikacije, jeste zapravo moj mali problem/smetnja, a to je moja slabovidost koja je trenutno neizlječiva i koja je za mene zaista velika teškoća i konkretan problem upravo pri pronalasku zaposlenja, odnosno, posla koji bih ja kao slabovidna osoba mogao da obavljam. Gledao sam jedan film u kojem je glavni lik slijepac koji radi kao maser i tada sam počeo razmišljati o takvoj mogućnosti, a iskreno me zaista zanima i želio bih raditi takav posao. Mislim da su mogućnosti zapošljavanja nakon završetka škole prilično velike, i to je dodatan motiv koji je mene još više zainteresirao za, prvo, školovanje, a onda i bavljenje ovim, prije svega humanim zanimanjem. To je za mene velika stvar jer sam osoba koja voli i želi pomagati drugima. Kada bih dobio jednu takvu priliku i kada bih baš ja bio taj sretnik da osvojim ovu stipendiju, riješio bih, prije svega, svoje egzistencijalno pitanje, ali ono mnogo važnije, dobio bih natrag svoje samopouzdanje i samopoštovanje, a kojeg mi zbog mog zdravstvenog stanja i velike prepreke, kronično nedostaje, a najvažnije je što bih radio posao koji zaista volim. 

Unaprijed Vam zahvaljujem, a prije svega i na ovakvoj mogućnosti koju ste ponudili, te Vam želim svako dobro!

Srdačan pozdrav, Neven P.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.