Ovo su zablude uz koje smo rasli, a koje je demantirala znanost

Ovo su zablude uz koje smo rasli, a koje je demantirala znanost

 

Od malena smo učili da 'propuh ubija' i da se Kineski zid vidi s mjeseca. Koji su sve mitovi vremenom postali "istiniti", iako je znanstveno dokazano da su zablude?

Jezik
Pet je osnovnih okusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (okus hrane bogate proteinima).

Ipak, svi receptori okusa potiču s istog dijela jezika. Dakle, jezik nije razdijeljen po okusima, kako smo dosad vjerovali.

Bikovi
Bikovi ne vide boje, već reagiraju na pokrete i u toreadoru vide prijetnju. Crvena zastava im ništa ne znači.

Morski psi
Internetom se proširio mit kako morski psi ne mogu dobiti rak iako je dokazano da ni morski psi nisu otporni na ovu bolest, posebno na rak kože.

Nestale osobe
Kada netko nestane treba pričekati još jedan dan ili 24h da bi prijavili nestanak? Ne. Sve odmah treba prijaviti policiji.

Vikinzi
Vikinzi su doživljavani kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. stoljeću za potrebe Wagnerove opere.

Einstein
Postoji priča da je Albert Einstein u školi išao na popravni iz matematike iako je to potpuna besmislica.

Zlatna ribica
Da ove životinje imaju pamćenje od tri sekunde je također izmišljotina. Zlatne ribice mogu zapamtiti nešto i do tri mjeseca.

Žvakaća guma
Postoji urbani mit kojim se plaše djeca, a koji kaže da ako se proguta žvakaća guma, ona ostaje u tijelu sljedećih sedam godina. Naravno, ovo nije točno, jer je želudac i te kako dovoljno jak da razgradi žvakaću gumu.

 

Izvor: hr.n1info.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.