Najčešće pravopisne pogreške u 2022.: ne zna se razlikovati č i ć, niti ije i je, a ‘nebi’ ni naučili…

Najčešće pravopisne pogreške u 2022.: ne zna se razlikovati č i ć, niti ije i je, a ‘nebi’ ni naučili…


Gotovo 1600 korisnika dnevno u 2022. je koristilo FER-ovu računalnu provjera pravopisa ispravi.me i u prosjeku pogriješilo jednom na svakih 60 riječi. Kao i svake godine, administratori usluge poznate i pod imenom Hašek (Hrvatski akademski spelling checker ) objavili su popis najčešćih zatipaka (tipfelera) i jezičnih pogrešaka koje su korisnici imali tijekom 2022. godine.

Teško razlikovanje č i ć

Hrvatima je oćito najveća boljka razlikovanje č i ć. Šalimo se, znamo da se očito piše s ‘č’ (neki bi rekli ‘tvrdim’, a ne ‘mekim’ č). Evo koje su riječi koje u sebi sadrže glasove č i ć mučile korisnike Hašeka.

Većina riječi i pogrešaka ponavlja se iz godine u godinu, a (i) ove godine najčešće se griješilo u pisanju sljedećih riječi:

če -> će
tiće -> tiče
mogučnosti -> mogućnosti
čemo -> ćemo
mogučnost -> mogućnost
več -> već
reči -> reći
Pročitajte više: Ah taj hrvatski pravopis! Najčešće greške u božićnim i novogodišnjim čestitkama

Ije, je, e… ma, sve je to isto

Osim razlikovanja č i ć, problem predstavljaju i ije i je.

riješenje -> rješenje
slijedeće -> sljedeće
promjeniti -> promijeniti
slijedeći -> sljedeći
primjetiti -> primijetiti
djete -> dijete
primjetio -> primijetio
riješenja -> rješenja
primjetili -> primijetili
razumijeti -> razumjeti
primjeniti -> primijeniti

Pravopisne pogreške se ponavljaju iz godine u godinu

Većina riječi i pogrešaka ponavlja se iz godine u godinu, upozoravaju iz Hašeka. Značajan broj korisnika ne zna da se “sa mnom”, “ne bi” ili “ne mogu” pišu razdvojeno, a da je “bismo” jedna riječ. Na popisu najčešćih grešaka su i:

šta -> što
ko -> tko
vjerovatno -> vjerojatno

Vrlo često se griješi i s izrazima:

s obzirom da -> s obzirom na to da
biti će -> bit će
obzirom da -> s obzirom na to da
ukoliko -> ako
iz razloga što -> zato što
zato jer -> zato što

Ispravi.me jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga koja više od 30 godina svakodnevno pomaže akademskoj zajednici da eliminira pravopisne pogreške, jezične greška i zatipke. Koriste ih i brojne novinske redakcije, ali i privatni korisnici. Sustav višestruko nadmašuje opseg svih knjiga tiskanih na hrvatskom jeziku od Gutenberga do danas, dajući izvrsnu podlogu za big data obrade. Briga o usluzi i dalje počiva na umirovljenom profesoru FER-a Šandoru Dembitzu i donedavnom dekanu Gordanu Gledecu, koji uz pomoć studenata razvijaju i unapređuju uslugu.

Za 2023. godinu planirana su dodatna poboljšanja usluge. Planira se uvesti prepoznavanje pogrešaka u pisanju datuma, prepoznavanje pogrešaka u punktuaciji, sklanjanje kratica i stranih imena.

Uslugu je 2022. godine prema podacima s Google Analyticsa koristilo 423 tisuće korisnika s više od 2,5 milijuna obrađenih tekstova, čime se ukupni broj korisnika od 2008. godine povećao na 2,7 milijuna korisnika sa 17 milijuna obrada.

Nešto više od 80 posto korisnika dolazi iz Hrvatske, njih 7 posto dolazi iz Bosne i Hercegovine, dok uslugu koristi i oko 1 posto korisnika iz Njemačke, Srbije, Austrije i Slovenije. Najviše je korisnika u dobnoj skupini od 25 do 35 godine (njih četvrtina), slijede mlađi od 24, a zatim dob korisnika progresivno pada od 35 godina prema starijima.

 

Izvor: womeninadria.com 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.