Zašto je važno unapređivati pregovaračke vještine?

Zašto je važno unapređivati pregovaračke vještine?

 

Pregovaramo cijeli život od trenutka kada progovorimo, no ne obraćamo veliku pažnju i  nikada ne zastanemo i pitamo se kojom tehnikom smo došli do cilja ili kada smo se morali povući i razmisliti, jer je to nešto što se podrazumijeva. U poslovnom svijetu pregovara se na svim razinama poslovne organizacije, za neke odjele su pregovaračke vještine više bitne za neke manje bitne, no kako god na to gledali, tu se uvijek nešto komunicira i pregovara.

Pregovaračke vještine su proces i valja ih kontinuirano unapređivati i razmatrati razna rješenja, kako bismo bili spremni pregovarati u skladu sa vremenom i izazovima. Kako god se tržište mijenja, trendovi, konkurencija na tržištu tako se mijenjaju i zahtjevi, te je i kompleksnost pregovara veća. Kontinuirana ponuda novih proizvoda ili usluga, kompleksnost opskrbnog lanca, novih tehnologija, marketinških aktivnosti, veći ciljevi i planovi, sve su to stavke pregovora koje se mijenjaju u skladu sa rastom i širenjem tržišta.

Pregovaranje je nešto što učimo kroz poslovno iskustvo, kroz razgovor sa kolegama, učimo na poslovnim edukacijama. Razvijati vještinu pregovaranja, osvijestiti gdje radimo pogreške i kako možemo unaprijediti pojedine „slabe“ točke pregovaranja je nužna, kako bi bili u skladu sa promjenama na tržištu. Drugačije  viđenje pojedinih poslovnih situacija, opcije raznih potencijalnih rješenja, odnosno druga perspektiva je jako bitna u našem osobnom rastu pregovarača.

Pregovaranje  ne bi trebalo biti usmjereno na“ pokazivanje mišića“, nadmoći i ega, nego prilika, novi poslovni dogovori, novi projekt, nova prilika za kompaniju. Ne treba posebno napominjati koji  stil pregovaranja  ima kratkoročne, a koji dugoročne ciljeve. Na  našem poslovnom putu susrećemo pregovarače različitih stilova pregovaranja od onih koji su spremni na suradnju, žele unaprijediti poslovanje i „gladni“ su novih ideja, projekata i novih prilika za posao i svakako su orijentirani na win win ishod,  do onih konfliktnih, „teških“ i manipulativnih pregovarača, koji imaju jednostrana  rješenja ishoda pregovaranja. Imati pregovaračku moć ne znači isto što i  dobar pregovarač, razlika je velika.

 

 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.