5 znakova koji ukazuju da ste empat

Neki imaju prirodnu sposobnost čitanja drugih. Odmah se prilagođavaju tuđim emocijama i točno znaju kako se netko osjeća u određenom trenutku. Pojedinci s ovim darom nazivaju se empatima.

Što je empat?

Empat je netko s urođenom sposobnošću da osjeti emocije drugih. Hvata suptilne znakove i energije koje neverbalno komuniciraju osjećaje.

Terapeutkinja Trisha Wolfe, opisuje empate kao vrlo intuitivne i povezane s osjećajima drugih. „Pravi empati preuzimaju emocije drugih. Ne stavljaju se samo u tuđe cipele, stavljaju se u te cipele i osjećaju se kao da ih ne mogu skinuti“, pojašnjava Trisha.

Što kaže znanost?

Nema znanstvenih dokaza koji bi dokazali da empati postoje u stvarnom životu. Međutim, ideja da neki imaju urođenu sposobnost da osjete emocije drugih tek je nedavno postala popularna u znanstvenim zajednicama, a mozak je složeno područje, objašnjava stručnjakinja Candace Kotkin-De Carvalho.

Istraživačima nedostaje potpuno razumijevanje načina na koji mozak funkcionira i njegovih mogućnosti.

Studije o neurologiji, funkciji mozga i ponašanju mogu pružiti uvid u to postoje li empati doista. Studija iz 2018. otkrila je da bi mogla postojati genetska komponenta empatičnog ponašanja, dok su istraživači 2014. otkrili da približno 20% populacije doživljava osjetljivost senzorne obrade, opisanu kao urođenu osobinu povezanu s povećanom osjetljivošću na podražaje iz okoline. Međutim, nije svatko s povećanom osjetljivošću empat.

Povećana senzorna obrada također se može manifestirati na različite načine, poput preopterećenosti s previše svjetla ili glasnih zvukova. Empat ovo stanje manifestira tako što postaje usklađen s emocijama svih oko sebe - sviđalo se to njima ili ne.

Što znači biti empat?

Jeste li ikada ušli u sobu nakon nečije svađe, osjetili kako je sve ukočeno od napetosti, a neugodna energija ostala je još dugo nakon što je borba završila. Iako niste bili prisutni tijekom rasprave, znate da se nešto dogodilo - možete to osjetiti.

Autor bloga o roditeljstvu Mark Joseph, je empat i to smatra darom koji mu omogućuje da se značajnije poveže sa svima oko sebe. Josephovo najupečatljivije iskustvo kao empata dogodilo se kada je upoznao nekoga novog.

„Razgovarali smo i upoznavali se, ali bilo je nešto drugačije u vezi s njim, nešto što se ne može opisati. Osjetio sam ogromnu tugu u njemu i duboku bol koju je pokušavao prikriti. Iako smo se tek upoznali, činilo mi se da osjećam njegove emocije kao da su moje. Isprva to nisam htio spominjati jer sam mislio da bi mogao misliti da je čudno ili napadno, ali kad sam se konačno ohrabrio progovoriti o tome, potvrdio je moje iskustvo. Ispričao mi je svoju priču, kako je doživio dubok gubitak i još uvijek tuguje. Taj se trenutak činio kao duboka povezanost između nas dok smo oboje sjedili u tišini, ne govoreći, ali dijeleći zajedničko razumijevanje onoga što osjećamo“, opisao je Joseph.

Uobičajeno iskustvo za empate

Empati cijelo vrijeme preuzimaju ovu vrstu energije. Oni mogu reći kada je netko sretan, tužan, tjeskoban ili razočaran i uhvatiti suptilne interakcije koje im omogućuju da osjete što pojedinci osjećaju prema drugima.
Empati to obično ne mogu isključiti. Stalno osjećaju emocije drugih, a često nisu ni svjesni da to čine.

Koji su znakovi empatije?

Većina ima barem jednog empata u životu. Neki imaju tu sposobnost, a toga nisu ni svjesni.

Evo nekoliko znakova da ste vi ili netko vama blizak empati.

1. Doživljavate neočekivane emocije

Ako ste primjerice bili vani s prijateljima, sudjelovali u divnom razgovoru i sjajno se zabavljali, kada vas je odjednom obuzela tjeskoba - osjećaj poput šoka. Fantastično ste se provodili i niste imali razloga za nervozu - možda ste pokupili tuđu tjeskobu.
Kotkin-De Carvalho opisuje empate kao pojedince koji mogu osjetiti emocije onih oko sebe i apsorbirati te osjećaje u vlastitu psihu.

„Empati se često bore s razlikovanjem vlastitih emocija od emocija drugih. Oni osjećaju emocije drugih oko sebe, htjeli to oni ili ne. Mogu čak osjetiti i emocije stranaca. Dakle, sljedeći put kad se pojavi neočekivani osjećaj, pogledajte okolo kako biste utvrdili dijeli li netko tu emociju“, dodaje psihologinja Carolina Estevez.

2. Imate snažnu želju usrećiti sve

Empati su tužni kada su drugi tužni i sretni kada su drugi sretni. Stoga imaju intenzivnu želju da svi oko njih budu sretni. Pokušaj usrećivanja drugih može se manifestirati na različite načine. Neki rade na tome da se svi osjećaju uključenima u društvena događanja. Drugi kažu 'da' stvarima koje ne žele i dopuštaju prijateljima i obitelji da prijeđu njihove granice kako bi izbjegli negativne osjećaje.

3. Uključujete se u zrcaljenje

Empati često stvaraju efekt zrcala, projicirajući nečije emocije natrag na njih. Istraživanja pokazuju da je efekt zrcala evolucijski odgovor koji nam omogućuje razumijevanje drugih. To se događa jer se zrcalni neuroni u mozgu aktiviraju na isti način bilo da mi sami doživljavamo neku emociju ili vidimo da je netko drugi doživljava.

Empati ovo osjećaju češće od manje osjetljivih pojedinaca. Nažalost, to nije uvijek dobro. Kada postanu ogledalo, prisiljavaju druge da se suoče s kompliciranim osjećajima koje očajnički žele izbjeći. Neočekivani sukob može dovesti do ljutnje i frustracije, koji se pogrešno usmjeravaju prema empatu.

4. Lako se preopteretite

Ako su vas ikada preplavile vlastite emocije, onda možete zamisliti koliko je teško cijelo vrijeme osjećati emocije svih oko sebe.

„Empati brzo postanu preopterećeni u gužvi ili kaotičnim situacijama. Njihova prirodna osjetljivost na emocije i energije oko njih može uzrokovati pretjeranu stimulaciju, uzrokujući da se osjećaju iscrpljeno“, objašnjava psihologinja Taylor Remington.

Prema riječima stručnjaka, mnoge empate pogrešno zamijene s introvertima, iako većina spada u obje kategorije jer im je potrebno vrijeme nasamo kako bi se nosili s vlastitim osjećajima i napunili baterije.

5. Imate izvrsnu intuiciju

Posljednji znak da biste mogli biti empat je ako imate izuzetnu intuiciju.

Audrey Hope, savjetnica za ovisnosti i traume te duhovna stručnjakinja, opisuje to kao posjedovanje unutarnjeg laserskog svjetla na ono što se događa oko vas.

Stručnjaci dodaju da empati vjeruju svojoj intuiciji i često na temelju nje brže prosuđuju. Njihova povećana osjetljivost na tuđe emocije može im pomoći da pokupe suptilne tragove, pomažući njihovoj podsvijesti u donošenju brzih odluka, donosi MSN.

Izvor: 24 sata

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.