Kako se nositi s grubim komentarima na naš račun?

Kada se prijatelj grubo našali na vaš račun ili vas čak “u šali” uvrijedi, teško je u trenutku reagirati na pravi način. Vjerojatno je bolje prešutjeti neprikladnu šalu i ponašati se kao da je nije bilo, s obzirom na to da bi reakcija mogla dovesti do sukoba, ili barem nelagode, savjetuje na portalu CNBC Make it Sara Jane Ho., prenosi točka na i.

Sara Jane Ho školovala se na Harvardu i stručnjakinja je za pristojno ponašanje. Osnivačica je Instituta Sarita, koji se fokusira na društvene konvencije, i zvijezda Netflixove serije “Pazi na svoje ponašanje” u kojoj podučava različite “učenike” pristojnom ponašanju u raznim situacijama na njihovu dobrobit.

Njen je savjet da, ako se nađete u situaciji da vas prijatelj omalovažava, reagirate ljubazno i otmjeno jednostavnim protupitanjem: “Ako mi prijatelj kaže nešto podrugljivo, podignem pogled i upitam ga: ‘Jesi li dobro?'”.

Te tri riječi pokazuju da komentar, čak i ako ga niste shvatili osobno, smatrate neprikladnim.

Pri tome je ton odgovora jednako važan kao i sadržaj, naglašava Ho. Kada kažete: “Jesi li dobro?”, nemojte biti kratki ni britki. Koristite prijateljski ton.

“Ne uzvraćam uvredljivo”, kaže Ho. “Polazim s pozicije uvažavanja i tako obično dovodim  drugu osobu u pasivnu poziciju.”

Sličnu poruku možete poslati ako ne kažete ništa, ali takva reakcija prikladnija je ako vam osoba koja vas je uvrijedila nije blizak prijatelj i odnos s njom je formalniji.

“Često osjećam da je najbolje ne odgovoriti kada su ljudi nepristojni”, kaže Ho. “Neka se sami nose sa svojim nepristojnim ponašanjem. ”Bez obzira na to tko daje negativan komentar, nemojte dopustiti da ta osoba kontrolira vaše raspoloženje. Najveća moć je pokazati da druga osoba nema moć nad vama”, poručuje Ho.

Izvor: točka na i

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.