EduCentar intervju - Daniela Dapaš Paradžik, Smart škola stranih jezika

EduCentar intervju - Daniela Dapas Paradžik, Smart škola stranih jezika

Škola stranih jezika Smart ima nastavni plan koji je prilagođen svim uzrastima polaznika i utemeljen na najsuvremenijim svjetskim metodama, koje osim usvajanja jezika uključuju i približavanje kulture naroda čiji se jezik uči. Osim udžbenika, u nastavi se koriste i suvremenim pomagalima te drugim dodatnim materijalima čime se proces učenja dodatno obogaćuje te postaje zabavan.

U ovotjednom intervjuu za EduCentar direktorica Škole stranih jezika Smart, Daniela Dapas Paradžik govori o ponudi škole, strukturi polaznika i nekim netipičpnim programima koje Smart nudi.

EduCentar: Koje sve usluge i tečejeve škola Smart ima u svojoj ponudi?

Daniela Dapas Paradžik: Škola stranih jezika Smart u svojoj ponudi ima široki spektar tečajeva stranih jezika za djecu i odrasle: predškolski, đački, za mladež i odrasle, jutarnje tečajeve, pripreme za međunarodno priznate diplome, pripremne tečajeve za upis na Filozofski fakultet, ljetne i zimske škole, klasične, intenzivne i konverzacijske tečajeve iz najzastupljenijih jezika, individualnu i grupnu poduku, tečajeve poslovnog jezika, tečaj brzog čitanja i izrade kognitivnih mapa, usluge prevođenja, lektoriranja, organizacija seminara i radionica za građanstvo i tvrtke, poduku iz školskih predmeta... Zbog ponude koja izlazi iz okvira poduke stranih jezika smatramo se ponajprije edukativnom ustanovom.

EduCentar: S obzirom da skola Smart nudi i opće i poslovne tečajeve, koji se segment poslovanja do sada pokazao značajnijim i na koji način uspjevate istovremeno raditi s djecom i poslovnim segmentom?

Daniela Dapas Paradžik: Interes za opće tečajeve je znatno veći, poslovni jezik je tražen najviše od strane tvrtki u čijem je poslovanju znanje stranog jezika iznimno važno. Škola Smart je strukturirana na način da dva zasebna odjela vode brigu o tečajevima i uslugama namijenjenih djeci (Smart kids) kao i poslovnom segmentu (Smart business), ti odjeli funkcioniraju u međusobnoj interakciji koja podrazumijeva usvajanje osnovnih pravila rada, primjeni Smart metode, stalnoj edukaciji kadra, kontroli, savjetovanju i zajedničkim postizanjem cilja – stvoriti uglednu i jaku edukativnu ustanovu na području Zagreba, a u uskoro i na području cijele Hrvatske.

EduCentar: U vašoj ponudi postoje i netipični programi (organizacija rođendana, seminari i radionice, poduka iz školskih predmeta) – kako to da ste odlučili poslovanje proširiti na ovaj način i kolika je potražnja za spomenutim uslugama?

Daniela Dapas Paradžik: Spomenute usluge spadaju u Smart kids program koji je namijenjen djeci i mladima, one su nastale kao rezultat osluškivanja potreba polaznika do kojih dolazimo redovitim kontaktom sa roditeljima naših mlađih polaznika, ispunjavanjem periodičnih anketa i upitnika. Interes je velik, a zadovoljstvo korisnika naših usluga nam je najveća nagrada.

Kreativni tim Smart kids programa osmišljava nove usluge i proširuje postojeće kako bi naši klijenti bili što zadovoljniji.

EduCentar: Možete li opisati glavne karakteristike vašeg rada? Koliko pozornosti pridajete individualnom radu s polaznicima?

Daniela Dapas Paradžik: Rad Smart škole stranih jezika je temeljen na Smart metodi koja objedinjuje sva najnovija istraživanja iz područja usvajanja stranih jezika, kako za djecu tako i za odrasle, glavni pricip metode je uranjanje u strani jezik od samog početka, te nastojimo na nastavi koristiti što manje materinji jezik, hrvatski.

Kroz brojne aktivnosti i radionice kreirane od strane našeg stručnog tima, nastojimo olakšati usvajanje jezika. Jedan od ključnih elemenata rada je upravo individualni pristup polazniku, tome u prilog govori činjenica da niti jedna naša grupa nema više od 7 polaznika.

Posebnost našeg rada je prisutnost izvornih govornika koji su ključni na višim stupnjevima, a eksperimentom kojeg smo proveli prošle školske godine, pokazalo se iznimno uspješan rad izvornog govornika engleskog sa predškolskim polaznicima. Rad profesora nadzire školovani mentor koji svojim iskustvom savjetima uspješno provodi sve zadane metode rada Smart škole.

EduCentar: Bavite se i humanitarnim akcijama – možete li ukratko objasniti o kakvim je akcijama riječ i koja je vaša uloga u njima?

Daniela Dapas Paradžik: Humanitarni rad je satavni dio našeg poslovanja. Orijentirali smo se na pomoć djeci budući da je njima pomoć najpotrebnija, a i sav naš rad je velikim dijelom usmjeren upravo na njih. U našim akcijama nastojimo uključiti sva naše polaznike koji se uvijek s velikom radošću odazovu, kao što je to bilo prošlog Božića i Uskrsa kada smo darivali Specijalnu bolnicu za kronične dječje bolesti "Gornja Bistra", te Kliniku za dječje bolesti Zagreb.

Ne mislimo stati na tome, imamo u planu veliki projekt na državnoj razini, te se nadamo da ćemo u tome i uspjeti.

EduCentar: S obzirom da je Istraživanje o edukativnim potrebama i ponudi u RH pokazalo kako 66% poslodavaca smatra da su komunikacijske i prezentacijske vještine zanimljivo područje profesionalne edukacije, a jezici su zanimljivi za 56% poslodavaca, na koji način svoju ponudu prilagođavate zahtjevima na tržištu?

Daniela Dapas Paradžik: Sve zahtjevnije tržište traži našu prilagodbu potrebama te smo iz tog razloga upotpunili ponudu usluga unutar Smart Business programa. U sklopu tečajeva prilagođenih potrebama tvrtke u trajanju, intenzitetu, terminologiji, jeziku, specifičnim potrebama... osmislili smo treninge komunikacijskih i prezentacijskih vještina koji u potpunosti odgovaraju traženim potrebama profesionalne edukacije.

Osim navedenih treninga našu smo ponudu proširili na sva područja poslovanja: marketing, prodaju, odnose s javnošću, ljudske resurse...

Treninge vode vrhunski stručnjaci iz pojedinih područja, a spomenuti seminari odvijaju se na stranom jeziku, ali i na hrvatskom.

EduCentar: Kakav je profil vaših polaznika?

Daniela Dapas Paradžik: Naši polaznici su uglavnom mlađe osobe i osobe srednjih godina, uglavnom sa solidnim osnovnim znanjem stranog jezika, svjesne važnosti učenja stranih jezika.
Jezik, prema našim anketama, uče iz vlastitog zadovoljstva, iz zabave, ali i zbog poslovnih potreba. Koliki je njihov interes za učenje pokazuje podatak da 80% polaznika upisuje slijedeći stupanj učenja jezika.

EduCentar: Za kraj, na koji način tečajeve i programe prilagođavate potrebama na tržištu – imate li kakve konkretne pokazatelje kojima se vodite i koliki utjecaj ima feedback polaznika?

Daniela Dapas Paradžik: Tečajeve i programe prilagođavamo trendovima unutar Europske unije, nastojimo biti inovativni i osluškivati potrebe sve zahtjevnijeg tržišta, ponuditi vrhunsku i profesionalnu uslugu, kvalitetan kadar, primijeniti moderne tehnologije i najsuvremenije metode u nastavi. Redovito provodimo ankete zadovoljstva polaznika putem kojih dobivamo objektivni uvid u naš rad i smjernice za daljnji rad i razvoj usluga.

Trenutni feedback polaznika pokazuje da smo na pravom putu, a najbolji dokaz toga je sve veći broj preporuka i impresivna referentna lista renomiranih tvrtki s kojima surađujemo. (V.K.)




Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.