Njegovatelj starijih i nemoćnih osoba

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 520 sat(i)
EduCentar cijena: Od 5.400 kn

Naziv: Narodno učilište - ustanova za obrazovanje i kulturu Rijeka

Kategorija: Tečajevi

Opis

Radi sve istaknutijeg trenda starenja stanovništva, iz godine u godinu potreba za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba je sve veća. Njegovateljice starijim i nemoćnim osobama pružaju brigu i potporu u svakodnevnom životu u institucijama poput domova umirovljenika, zdravstvenim i stacionarnim ustanovama, ali i izvan njih.

U sklopu ovog programa osposobljavanja polaznice usvajaju teoretska znanja iz osnova anatomije, gerontologije i patologije čovjeka, uče primijeniti prvu pomoć te održavati zdravstvenu njegu klijenta. Polaznice usvajaju vještine prepoznavanja i razumijevanja najistaknutijih promjena organizma koje donosi proces starenja, kao i prepoznavanja najčešćih bolesti starijih ljudi. Na taj način mogu bolje razumijeti osnovne potrebe svojih korisnika te sukladno s tim pružiti im potporu i njegu te im olakšati svakodnevni život. Uz pozitivan stav, suosjećajnost i afinitet prema poslovima brige i njege prema starijima i nemoćnima, polaznice također razvijaju komunikativne vještine radi stvaranja pozitivne atmosfere u interakciji s klijentom i njegovom/njezinom obitelji i bolje suradnje s medicinskim osobljem.

Da bi klijentu omogućile da svoje vrijeme provodi kvalitetno i s užitkom važan aspekt ovog tečaja također su znanja vezana uz organizaciju slobodnog vremena i okupacijsku terapiju. Program također osposobljava polaznice za održavanje principa zaštite na radu i higijene prostora.

Zbog zahtjevnosti ovog posla, program uključuje i znanja iz psihologije vezana uz prepoznavanje i suočavanje sa stresom i sindromom sagorijevanja. Radi velike potražnje ovog zanimanja ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu polaznice imaju priliku naći zaposlenje i na europskom tržištu rada.

Pri završetku programa polaznice polažu pismeni ispit iz teorije i vježbi te nakon toga u organizaciji Narodnog učilišta odrađuju 280 sati prakse u sklopu doma umirovljenika. Po završetku prakse polaže se završni praktični ispit te se izdaje uvjerenje o osposobljenosti za poslove njegovateljice starijih i nemoćnih osoba što se upisuje u radnu knjižicu.

 

Trajanje programa 520 sati
Program mogu upisati osobe sa završenom osnovnom školom i navršenih 18 godina koje su priložile liječničku potvrdu o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti za rad sa starijim i nemoćnim osobama.

Cijena programa osposobljavanja za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba je 5.400 kn. Mogućnost plaćanja u 4 rate po 1.350 kn.

 

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi