Vijesti

Suprotno uvriježenom mišljenju, na maturalac se ne ide samo radi zabave

Provjerite mišljenje srednjoškolaca i njihovih roditelja o lokaciji i sadržaju maturalnog putovanja.

Bolje plaćen posao izvan struke? 69% ispitanika kaže 'da'

Bi li građani prihvatili posao izvan struke ukoliko su financijski uvjeti bolji ili se drže posla u struci, istražili smo na više od 820 ispitanika.

Na ispitima se najviše vara radi nesigurnosti te nedostatka vremena za učenje

Svi dobro znamo da u školama i na fakultetima mnogi učenici i studenti varaju na ispitima koristeći različite metode kako bi dobili dobre ocjene. Koliko je varanje raširena pojava kod nas, istražio je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika.

Ususret državnoj maturi: "Dobro osmišljen, ali loše proveden koncept"

Državna matura je prvi put provedena 2010. godine i od tada ne prestaju nagađanja je li ovaj koncept pravedan i dobivaju li fakulteti nakon uvođenja državne mature bolje ili lošije studente. Što javnost misli o državnoj maturi kao konceptu za provjeru znanja i upis na fakultet, provjerili smo na gotovo 500 ispitanika.

Više od 60% ispitanika protiv školovanja od kuće: „Socijalizacija je važna!“

S obzirom da se u posljednje vrijeme često spominje školovanje djece od kuće, tzv. homeschooling, portal EduCentar istražio je na više od 1.170 ispitanika mišljenje javnosti o ovoj temi.

Program prekvalifikacije: Fizioterapeutski tehničar

Fizioterapeutski tehničari su visoko obučeni zdravstveni djelatnici koji pružaju liječenje osobama koji pate od fizičkih problema koji proizlaze od ozljeda, bolesti i starenja.

Hrvatski školarci imaju najmanju satnicu materinskog jezika

Finci, primjerice, imaju 14 sati, a Francuzi 10.

Maturantica iz Osijeka jedna od najvećih kvizaških nada u Hrvatskoj

Za kvizove se zainteresirala želeći pobjeći iz ralja dosade 2014. godine, a od tada prosječno dvaput tjedno nastupa na pub kvizovima sa svojom ekipom Vilimovi Ribiči i Garfield.

Neobična 'sposobnost' zbog koje smo drugima privlačni

Razne kvalitete i sposobnosti utječu na privlačnost koju osjećamo prema drugim ljudima, a jedno istraživanje pokazalo je da ljude privlači pomalo neočekivana sposobnost.

Zašto slikari dugo žive?

Forum.hr ima zanimljivu temu o dugovječnosti slikara - Picasso je umro s 92 godine, Dali 85, Edo Murtić 84, Matisse 85.

5 knjiga koje morate pročitati

Svi se sjećamo onih dana iz srednje škole kada smo panično i u žurbi tražili kratke sadržaje lektira i pokušavali ih napisati tako da bude što manje očito da knjige nismo pročitali.

Osobine iznadprosječno inteligentne osobe

Znakovi inteligencije dolaze u različitim oblicima. Možda vam idu jezici, možda ste matematički genijalac, a možda vam nema ravnog u nekom obliku umjetnosti.

Zašto se dosađujemo više nego ikad?

U informacijskom dobu konstantno smo povezani s tehnologijom i imamo toliko raznovrsnih načina provođenja slobodnog vremena da nikada ne bismo trebali znati što je dosada, no usprkos tome, radi se o osjećaju koji pogađa sve više ljudi.

Osvoji besplatno školovanje i postani dentalni asistent, farmaceut ili fizioterapeut

Zdravstveno učilište Medical u suradnji s portalom EduCentar organizira nagradni natječaj i dodjeljuje stipendije u vrijednosti 90.000,00 kn za najtraženija zanimanja na tržištu rada.

Najluđa školska pravila u svijetu

Svaka država ima propisana pravila ponašanja u školama i uglavnom su ona svugdje ista, ali ima i takvih pravila za koja ne možemo vjerovati da uopće postoje.