Tehničar za željeznički promet

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: Na upit

Naziv: Učilište Studium

Kategorija: Tečajevi

Opis

Program za tehničara željezničkog prometa omogućuje obrazovanje srednjeg stručnog kadra u struci prometa i logistike u skladu s nacionalnom klasifikacijom zanimanja. Obrazovanje tehničara za željeznički promet, osim zajedničkih ciljeva u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđenih zakonom, ima za cilj obrazovanje kadrova za obavljanje poslova prometnika vlakova, prometno transportnog otpremnika, telegrafiste-teleprinteriste, postavničara, informacijskog radnika, putničkog blagajnika, robno-putničkog blagajnika i kolodvorskog blagajnika.

Tehničar za željeznički promet obavlja poslove u tehnologiji željezničkog prometa. Regulira promet vlakova, prati kretanje vlakova i usklađuje njihova kretanja s redom vožnje.

Obavještava stanično osoblje i vlak o svim promjenama i odstupanjima od reda vožnje, raspoređuje i vrši nadzor nad radom staničnog osoblja i osoblja vlaka. Izdaje, prima i zaključuje prateće isprave vlakova, pregledava, održava, rukuje i ima nadzor nad napravama, uređajima, alatom, rukuje signalnim i skretničkim uređajima i prijavljuje smetnje.

Tehničar za željeznički promet vodi evidencije o kretanju vlakova, kao i ostale evidencije u svezi s odvijanjem željezničkog prometa. Sklapa ugovore o prijevozu, preuzima odgovarajuće prijevozne dokumente od korisnika prijevoza, provjerava unešene podatke u prijevoznoj dokumentaciji. Vođenje prijevozno-komercijalnog poslovanja u domaćem i međunarodnom prometu, vođenje carinskog postupka.

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje tehničar željezničkog prometa mogu se upisati polaznici koji imaju:

  • završenu osnovnu školu
  • najmanje 15 godina života
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojovođe


Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.