Održavanje računalnih sustava - stručni studij

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: 3 godina(e)
EduCentar cijena: 13.580 kn

Naziv: Veleučilište Velika Gorica

Kategorija: Fakulteti

Opis

Stručni naziv nakon završetka studija: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka informacijske tehnologije

Stručni studij održavanja računalnih sustava namijenjen je stjecanju znanja i vještina potrebnih za uporabu i održavanje računalnih sustava s primjenom u različitim područjima, od automatizacije poslovanja do ugradbenih računala za nadzor različitih industrijskih i energetskih procesa.

Studij osposobljava polaznike za obavljanje poslova potpore uvođenja računala u različite segmente poslovnog procesa i poslove održavanja računalnih sustava, kao što su: odabir i konfiguriranje računala i programske podrške prema zahtjevima poslovnog procesa, podrška pri razvoju programske podrške, održavanje baza podataka, konfiguriranje i održavanje računalnih mreža, konfiguriranje i održavanje operacijskih sustava, nadzor nad sigurnosti računalnog sustava i podataka (zaštita od neovlaštenog pristupa, planiranje izrade sigurnosnih kopija podataka), te konfiguriranje i održavanje računala za nadzor i upravljanje u industrijskim, energetskim i drugim procesima.

Održavanje računalnih sustava

Studij koji nudi stručnu usmjerenost sa znatnim praktičnim dijelom nastave. Budući da je posebno izražen nedostatak stručnjaka za održavanje računalnih sustava, koji bi bili spona između projektanata informacijskih sustava, specijalista za određene hardverske ili softverske tehnologije i samih korisnika informacijskih sustava, stvoren je program obrazovanja stručnjaka informatičkih tehnologija čije kompetencije zadovoljavaju zahtjeve današnjeg tržišta.

Plan i program studija osmišljen je tako da u jednakoj mjeri zastupa kolegije iz područja projektiranja informacijskih sustava, softverskih i hardverskih tehnologija, što je naročito značajno za buduće inženjere održavanja računalnih sustava, koji su danas među najtraženijim profilima računalnog usmjerenja na tržištu u Hrvatskoj i svijetu.

Završetkom stručnog studija Održavanja računalnih sustava stječu se znanja i vještine potrebne za rad na poslovima u području održavanja računalnih sustava i potpore korisnicima računala.

Prvostupnici ovog studija osposobljeni su za samostalno rješavanje stručnih problema planiranja, razvoja, implementacije računalnih sustava te njihove sigurnosti i zaštite.

Poslovi održavanja računalnih sustava:

  • izrada optimalnih konfiguracija osobnih računala za različite poslove
  • odabir i konfiguriranje programske potpore prema zahtjevima poslovnog procesa
  • podrška projektiranju i izradi programske podrške
  • održavanje baza podataka
  • konfiguriranje i održavanje računalnih mreža
  • konfiguriranje i održavanje operacijskih sustava
  • nadzor nad sigurnosti računalnog sustava i podataka (zaštita od neovlaštenog pristupa, planiranje izrade sigurnosnih kopija podataka)
  • konfiguriranje i održavanje računala za nadzor i upravljanje industrijskim, energetskim i drugim procesima

Poslovi podrške korisnicima:

  • obuka korisnika za rad na računalu i uporabu različitih aplikacija
  • postavljanje i konfiguriranje operacijskog sustava i aplikacija na računalima korisnika

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Unesite broj telefona kako bi Vas brže kontaktirali

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi