Primjena FIDIC ugovora

Rok prijave: Otvorene prijave
Trajanje: Na upit
EduCentar cijena: 1.390 kn + PDV

Naziv: Mapa znanja

Kategorija: Tečajevi

Opis

Predavač

Vladimir Skendrović

Svrha seminara

Broj polaznika je ograničen.

FIDIC Opći uvjeti ugovora trenutno su najčešći, ako ne i jedini, prihvaćeni međunarodni standard ugovaranja za građevinske i inženjerske radove koji se koristi u Hrvatskoj. U posljednjih desetak i više godina uvedeni su u široku primjenu u projektima financiranim zajmovima međunarodnih financijskih organizacija (razvojnih banaka) te projekata sufinanciranih sredstvima pred-pristupnih fondova. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska je stekla pravo korištenja kohezijskih i strukturnih fondova za sufinanciranje projekata. Na infrastrukturnim projektima sufinanciranim od EU redovito se koriste ugovori prema modelu FIDIC. Neke javne tvrtke i ustanove usvojile su FIDIC Opće uvjete ugovora i u tzv. domaćim javnim investicijama. Također, FIDIC Opći uvjeti ugovaranja danas postaju gotovo redovito korišten standard i u privatno financiranim projektima.

FIDIC-ova serija općih uvjeta ugovora iz 1999. sadrži osam modela namijenjenih za razne svrhe. Neki od tih modela su u širokoj primjeni u Hrvatskoj, dok su neki drugi manje poznati.

Potreban je širok opseg znanja i znatno iskustvo kako bi se složeni FIDIC Opći uvjeti ugovora prilagodili našem pravnom okviru i uspješno proveli u praksi. U ovom seminaru polaznici će se upoznati s najvažnijim modelima FIDIC-ovih Općih uvjeta ugovora (Crvena knjiga, Žuta knjiga, Srebrna knjiga i Bijela knjiga), prilagodbom tih općih uvjeta našim propisima i praksi, provedbi ugovora i načinima rješavanja sporova. 

Namjena

Ovaj seminar je namijenjen prije svega osobama koje pripremaju dokumentaciju za nadmetanje s ugovorom na temelju FIDIC-ovog modela, voditeljima projekata, izvođačima i nadzornim inženjerima te svima zainteresiranima.

Način realizacije

PPT prezentacije i interaktivna radionica.

Raspored seminara

I dio od 09:00 do 12:15 (pauza 15 min.)
od 12:15 do 13:15 ručak je organiziran u hotelu Sheraton
II dio od 13:15 do 16:00 (pauza 15 min.)

Iz programa seminara

I. Pravni okvir za ugovore u graditeljstvu

 • Izvori prava za ugovore
 • Zakon o obveznim odnosima
 • Drugi propisi

II. Opći uvjeti ugovora FIDIC

 • Dokumenti koje izdaje FIDIC
 • Karakteristike i struktura ugovora po modelu FIDIC
 • Primjena i prilagodba u Hrvatskoj

III. Modeli FIDIC općih uvjeta ugovora

 • Crvena knjiga
 • Žuta knjiga
 • Srebrna i bijela knjiga

IV. Odredbe ugovora FIDIC

 • Uloga i ovlaštenja Inženjera
 • Cijena, izmjene, testovi, preuzimanje, obračun
 • Administracija ugovora

V. Potraživanja

 • Potraživanja naručitelja
 • Potraživanja izvođača
 • Procedure

VI. Rješavanje sporova

 • Uzroci sporova
 • Vijeće za rješavanje sporova i arbitraža
 • Primjeri iz prakse

Predavač

Dr.sc. Vladimir Skendrović je jedan od doajena primjene i tumačenja FIDIC ugovora u Republici Hrvatskoj. Radno iskustvo stekao je radeći kao izvođač, projektant, konzultant i voditelj projekata u preko 20 zemalja širom svijeta. Između ostalog bio je: rukovoditelj nekoliko velikih gradilišta u zemlji i inozemstvu; Geschȁftleiter Hidroelektra Bauunternehmung, München; dopredsjednik uprave GP Hidroelektra, Zagreb; General Manager International Construction Co.Ltd., Nairobi; Poslovni direktor Građevinskog instituta, Zagreb; Tehnički savjetnik za infrastrukturu u Ujedinjenim narodima u New Yorku; Voditelj projekata u Jugoistočnoj Europi financiranih od Svjetske banke; Direktor ureda Svjetske banke u Zagrebu; Sveučilišni profesor na Građevinskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku. 1988. FIDIC ga je uključio u svoju listu arbitara za rješavanje sporova.

Vrijeme

petak, 26.6.2020. od 9:00 do 16:00

Mjesto

Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Kotizacija

1390,00 HRK
U cijenu nije uračunat PDV.

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Pošalji upit za program

Vaš upit je neobvezujuć i informativnog je karaktera

Za precizniji odgovor unesite Vaše podatke

Klikom na gumb za slanje dajete izričitu privolu za prosljeđivanje Vaših podataka edukacijskoj ustanovi

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.