Zabrinjavajući stavovi hrvatskih maturanata o manjinama, fašizmu i homoseksualnosti

 

Srednjoškolci mahom misle da je u Hrvatskoj na vlasti koalicija u kojoj su HDZ, SDP i HSS. Tako misli njih čak 41 posto, a to je rezultat opsežnog istraživanja o političkoj pismenosti i stavovima koje je na 999 srednjoškolaca iz svih županija prije nekoliko mjeseci proveo GONG. Na pitanje o sastavu vladajuće koalicije točno je, u vrijeme kada je istraživanje provođeno, odgovorilo njih tek 17 posto. No, mnogo više od same (ne)obaviještenosti mladih brinu njihovi stavovi i vrijednosni sudovi. Što se tiče činjenica, ponešto su mahom točno odgovorili. Dakle, njih 70 posto zna što podrazumijeva trodioba vlasti, njih 84 posto zna tko ima pravo glasa, više od 58 posto ih zna od kada je Hrvatska u NATO-u, a čak 93 posto zna kako se zove predsjednik Republike.

 

Slaba politička pismenost među srednjoškolcima itekako se vidi u njihovu odgovoru na pitanje o tome tko čini opoziciju. Na to je pitanje točno odgovorilo njih 46 posto, za njih 14 posto opozicija su stranke i skupine koje se bore protiv državnih interesa, a njih 27,6 posto može se smatrati doista politički nepismenima jer smatraju da opozicija ima svoje predstavnike u vladi.

 

Etnocentričnost, šovinizam i homofobija

Međutim, pravi problem za hrvatsko društvo iščitava se iz mjestimično zastrašujućih stavova koje zastupa većina anketiranih, a iz kojih se posebno zrcali etnocentričnost opasno blizu šovinizmu i golema homofobija. Naime, nešto više od dvije petine anketiranih se slaže potpuno ili djelomično s tvrdnjom da bi Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veća prava od pripadnika drugih naroda. S time se ne slaže u potpunosti ili dijelom njih 37,4 posto, a svaki peti nema stav o tome. Etnocentričnost se ogleda i u stavu njih 42,9 posto prema kojima u Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti korištenje jezika nacionalnih manjina u službenim prostorijama državnih institucija. S time se ne slaže njih 29,4 posto, a četvrtina nema stava. Zanimljivo je, pak, da se njih nešto više od 50 posto slaže s time da Hrvatska treba osigurati posebna prava pripadnicima nacionalnih manjina. Znatan dio mladih ima i vrlo jasan stav o zločinu kao nečemu što ne treba kažnjavati. Njih nešto malo više od dvije petine slaže se (potpuno ili dijelom) s time da treba zaustaviti svaki pokušaj progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

 

Podijeljenost oko NDH

Srednjoškolci su iskazali golemu količinu homofobije. Njih čak 64,3 se potpuno ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih. S tom se tvrdnjom ne slaže samo 14,7 posto anketiranih. Takav stav ne čudi ima li se na umu da 45,9 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti, dok njih tek 30 posto tvrdi suprotno. Znatan dio srednjoškolaca smatra da trebaju imati društvene prednosti zbog svoje dobi. Da bi mladi trebali imati prednost pri zapošljavanju pred starijima jer su brži i izdržljiviji tvrdi njih 48,4 posto, a tek svaki šesti se s takvom tezom ne slaže. Određena podijeljenost među mladima vidi se iz odnosa prema NDH. Za njih 27,6 posto NDH je bila fašistička tvorevina, za njih 27,1 posto nije, dok ostali o tome nemaju stava. Dugoročno se ni slobodi medija ne piše dobro. Gotovo jedna četvrtina (23,2 posto) se slaže s osnivanjem državnog tijela koje će paziti da se u medijima ne objavi nešto što je protivno državnim interesima.

 

Izvor: NoviList.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.