Čak 64% ispitanika smatra da bi školske uniforme smanjile bullying

Velika većina ispitanika (64%) podržava nošenje uniformi, objašnjavajući da 'današnja mladež (u školu) dolazi u neprimjerenoj odjeći i obući', ali i da bi se time stalo na kraj 'zadirkivanju i ismijavanju' učenika lošijeg imovinskog statusa.

 

Ujedno u svojim komentarima navode da bi se takvom 'politikom' izrazilo nužno poštovanje prema ustanovi i učiteljima. „Odjeća koja se danas nosi nije u skladu s kućnim redom. Uvođenjem uniformi poštovale bi se obrazovne institucije“, navodi jedan od ispitanika, a drugi ističe da su uniforme 'dobra priprema za posao'.

 

Jedna ispitanik predlaže blaži model uvođenja školskih uniformi: „Trebao bi postojati jedan osnovni model na koji bi djeca samostalno kreirala detalje, kako bi bili ravnopravni, ali ujedno izražavali i njegovali svoje različitosti.“

 

Trećina ispitanika (30%) smatra da uniforme nisu potrebne. U svojim komentarima navode da 'uniforme spadaju u prošlost ' te da se na taj način 'gubi individualnost i stil samog pojedinca'.  

 

Jedan od ispitanika pojašnjava: „Uvođenjem uniformi gubi se raznolikost i svi postajemo kopije jedni drugih. Smatram da svatko ima pravo na osobni stil.“  Ovi ispitanici navode i problem visoke cijene odora.

 

Svega 6% ispitanika neutralnog je stava odnosno svejedno im je nose li učenici školske uniforme ili ne. Svoj stav potvrđuju komentarom 'zašto ne?'.

 

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu EduCentar koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.