Mogu sve! - pomoć osobama s invaliditetom

 

 

Mogu sve! je projekt koji su pokrenule tri studentice s Fakulteta političkih znanosti, a cilj mu je promicanje uključenosti osoba s invaliditetom u društvo, s posebnim naglaskom na mlade i studente.

Pod budnim okom profesora Domagoja Bebića, stručnjaka za društvene mreže, internetske kampanje ali i nove medije općenito, tri kolegice - Ana Tvrdeić, Anja Mihaljević i Alisa Šćukanac odlučile su udružiti svoje snage i pokrenuti projekt koji će pomoći uključiti osobe s invaliditetom u društvo.



"Ovo je mnogo više od običnog projekta za ocjenu. Na ovu ideju potaknuo nas je loš tretman osoba s invaliditetom medijima. Smatramo da se osobe s invaliditetom ne trebaju samo prikazivati kroz njihove nedostatke ili kao nemoćne kroz različite humanitarne akcije već se treba koncentrirati na njihova postignuća - i naravno na ono što mogu", rekla je Anja, jedna od voditeljica projekta.



Da osobe s invaliditetom zaista mogu sve, djevojke su odlučile pokazati na primjeru svoje prijateljice, Lane Posarić, koja je osoba s invaliditetom, ali u isto vrijeme bez ikakvih prepreka studira, izlazi s prijateljima i radi sve što i druge mlade osobe. Ona je, smatraju, pravi primjer onoga što svojom kampanjom i radom žele poručiti svijetu: a to je da treba poraditi na percepciji osoba s invaliditetom, posebno mladih i stvoriti društvo jednakih šansi.

 

Ako ste osoba s invaliditetom, imate osobu s invaliditetom u obiteljskom ili prijateljskom krugu, tražite korisne informacije i vijesti ili ako jednostavno želite pomoći promaknuti ovu ideju, čitajte ih na web stranici www.mogusve.org. 



"Planiramo veliku kampanju, surađujemo i komuniciramo s velikim brojem udruga.

Također, snimit ćemo i promotivni video koji će javnosti prenijeti naše ideje. Ljudi nam se svakodnevno javljaju sa zanimljivim pričama", dodala je Alisa, također voditeljica projekta, ali i savjetnica za odnose s javnošću.


"Svjesne smo da postoje i negativne priče. Mi ih ne ignoriramo, mi se samo za razliku od drugih kanala komunikacije koncentriramo na pozitivnu stranu kako bi potaknule nužnu promjenu.", rekla je Ana, voditeljica i dizajnerica njihove web stranice.

Djevojke su u svojih prvih tjedan dana doživjele različita iskustva- neka pozitivna- poput seminara udruge "Zamisli" o mobilnosti mladih, te pozitivnih kontakta s udrugama, ali su se susrele i s teškim pričama, poput one njihove kolegice s Fakulteta političkih znanosti koja ima otežano studiranje radi višegodišnjeg liječenja nakon prometne nesreće.

 

Kolegica se nakon deset godina ponovo vratila na studij i sad joj nedostaju neke informacije o njezinim pravima i mogućnostima.

"Baš takvim osobama možemo pomoći, pogotovo u vidu pružanja informacija koje vjerojatno nisu mogle pronaći, savjetovanja o njihovim pravima i povezivanja s profesorima i onima koji im na fakultetu mogu pomoći", za kraj je dodala Anja.  

 

Izvor: mojfaks.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.