Kako bolje pamtiti imena? Pet jako COOL trikova

Obratite pažnju – ovo bi trebalo biti jasno kao dan, ali često kad upoznajemo nekog, radimo upravo suprotno. Razmišljamo o tome što ćemo reći slijedeće ili da smo gladni, žedni ili umorni. Nismo fokusirani. Zato, pročistite misli i koncentrirajte se na osobu koja vam se predstavlja.

Ponovite njihovo ime – najbolje je odmah nakon predstavljanja reći: „Drago mi je, Tomislave!“ Pokušajte u razgovor ubaciti još koju rečenicu s imenom osobe koju ste upravo upoznali. Na taj način ćemo uklesati njihovo ime u naše pamćenje.

Koncentrirajte se na neku fizičku karakteristiku osobe – ovo se možda čini čudnim, ali kada se fokusiramo na krivi nos ili visoko čelo, ili neku drugu specifičnost lica, naš mozak prirodno lakše pamti ime te osobe. Vježbajte na ljudima na ulici, u tramvaju.

Vizualizirajte ime – možda ga ispišite na čelu osobe koje ste upoznali ili ga ponavljajte u sebi razvlačeći slogove: To-mi-slav. Ve-ro-ni-ka. Mar-ti-na. I slično.

Smislite asocijaciju uz ime – tu možete biti maštoviti. Čak je preporučljivo da asocijacija bude smiješna, jer je tako lakše pamtimo. Npr. Tomislav Kraljević, pa zamislite samo malog kralja Tomislava – Kraljevića! Ili možda Dunja Vidović: vidite li malu Dunju – kao u crtiću, koja vas gleda?

Probajte sami! S malo prakse, moći ćete zapamtiti sve više i više imena. Čak i na onim sastancima na kojima u kratko vrijeme upoznate desetak ljudi. 

 


Izvor: CoolKlub 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.