Prednosti života u studentskom domu

Većina studenata koji su upravo tako proveli svoje studentske dane, teško mogu izdvojiti negativne stvari života u studentskim naseljima . Ovo su neke od prednosti. 

1. Sklapanje novih prijateljstava

Kada živite u studentskom domu, koliko god sramežljivi bili, uvijek ćete nekoga upoznati. Bilo da su to docimeri s kojima dijelite kupaonicu, ili osobe u susjednim sobama. Ako imate sreću da vam je cimer/cimerica zaista netko s kime volite provoditi dane, onda možete biti sigurni da ste pronašli prijatelja za cijeli život. Budući da s osobom s kojom živite dijelite i dobro i zlo, tada vas upravo ta osoba poznaje sa svim vašim manama i vrlinama. U sklopu nekih domova studentima je na raspolaganju i čajna kuhinja gdje mogu skuhati kavu ili si napraviti obrok. Upravo tamo se sklapaju prijateljstva jer je to prostor za pauzu i odmor. 

2. Nikada niste sami

Život u studentskom domu je idealan za osobe koje nikada ne vole biti u društvu sami sa sobom. Kada imate cimera, pogotovo ako se dobro slažete, uvijek imate nekoga s kime možete prokomentirati aktualne događaje ili jednostavno porazgovarati/neobavezno čavrljati.  Zamislite  situaciju da sami živite u unajmljenom stanu, a dogodi vam se urnebesno smiješna situacija. 

Zabavnije je kada ju možete odmah nekome prepričati uživo.  Isto je i kada ste tužni i trebate rame za plakanje. Ne kaže se bez razloga ‘život je zabavniji u dvoje’.

3. Posuđivanje stvari

Ponestalo vam je šećera za kavu, treba vam kišobran, marker... nastavite niz.  Da, kada živite u domu tada je puno lakše posuditi  nešto što vam je baš tog trenutka potrebno.  Samo pokucate na susjedova vrata i možda se rješenje vaših problema nalazi upravo tamo.  Još ste veći sretnik ako vaš cimer/cimerica nosi vaš broj odjeće. Tada je odabir kombinacije za subotnji izlazak puno lakši i zanimljiviji. 

4. Pomoć kod učenja 

Ako ste među sretnicima kojima cimer/cimerica studira upravo isto što i vi, tada je velika prednost što živite upravo u studentskom domu.  Osim što osjećate olakšanje kada znate da se netko bori s istim problemima kao i vi, učenje u timu je ipak zabavnije. Prednost se još više ističe kada studirate na tehničkom fakultetu koji od vas zahtjeva puno crtanja, računanja i zahtjevnih programa i zadataka.  

5. Niska cijena smještaja

Bez dvojbe, život u studentskom domu najjeftinija je opcija za sve studente. Dovoljno je usporediti cijenu najma studentskog stana koja može iznositi i do 1500 kuna, s cijenom sobe u studentskom domu koja ne prelazi 600 kuna mjesečne stanarine. 

6. Blizina studentskih menzi

Jedna od velikih prednosti života u studentskom domu je i blizina menzi. Iako su od listopada cijene prehrane porasle, te cijena ručka ili večere može iznositi i do 15 kuna, još uvijek je to najjeftiniji način prehrane. S obzirom da većina domova u sklopu sobe nema kuhinju, znači da si niste u mogućnosti samostalno pripremati obroke. Blizina menze je korisna kada se želite koliko toliko kvalitetno hraniti s obzirom da ne možete živjeti na sendvičima i kroasanima iz pekare. 

7. Razvijanje tolerancije i kompromisa

Ako to niste bili prije dolaska na fakultet, životom u studentskom domu ćete zaista postati tolerantna osoba. Postat ćete imuni na mnoge stvari koje su vam prije možda smetale: glasna muzika brata ili sestre, pušenje, manjak privatnosti. Svatko ima svoje razvijene navike na koje ćete se jednostavno morati naviknuti zbog života u nekoliko kvadrata životnog prostora. Vi možda idete spavati prije ponoći i dižete se rano ujutro, a vaš cimer voli učiti po noći i spavati do podneva. Budući da svog cimera ne možete promijeniti i prilagoditi sebi, morat ćete prihvatiti njegove navike i način života. Kako biste izbjegli neprestane svađe, kompromis je jedino rješenje 

8. Nema plaćanja računa

Od raznih računa koji svakodnevno stižu na adresu onih koji žive u stanu (plin,voda, komunalne naknade i slično) vi jedino morate svaki mjesec plaćati stanarinu u upravi doma. Vrlo jednostavno, zar ne? 

9. Studetska atmosfera potiče učenje

Kada vidite cimere da pažljivo uče, nema druge opcije nego da, iako vas se ne da, počnete učiti i vi. Zajedničko živciranje, pauza za kavu, malo smijeha ali i riječi ohrabrenja mogu zaista biti dobar poticaj da i vi počnete učiti i skupite odlične ocjene. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.