Roditelji ulože 162.000 kuna u 12 godina školovanja djeteta

Koliko nas košta školovanje djeteta i kako možemo proći povoljnije? Ipak, važno je napomenuti kako je ulaganje u obrazovanje investicija, a ne trošak.

Službeni izračuni i praćenje izdataka koji roditelji imaju vezano uz školovanje djece u Hrvatskoj nisu nikada napravljeni.

Planiranje budžeta

Prof. dr. Josip Burušić iz Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i školski menadžment, slaže se kako našem školskom sustavu nisu u fokusu roditelji. Zato pozdravlja namjeru da se u prvi plan stave potrebe roditelja kako bi im se olakšalo planiranje i raspoređivanje budžeta za školu.

Temeljem iskustva roditelja, stručnjaka te aktualnih cijena, izrađen je planer za školske izdatke na primjeru obitelji s jednim djetetom s prosječnim primanjima i prosječnim dohotkom po kućanstvu (79.308 kuna godišnje) kako bi svaki roditelj imao orijentir za planiranje uoči još jedne školske godine. Ukupna investicija u 12 godina školovanja djeteta iznosi 162.000 kuna odnosno od 13 do 21 posto prihoda po kućanstvu, ovisno o uzrastu školarca.

Ako se izdaci planiraju i pravilno rasporede na cijelu godinu, a ne kupuje sve odjednom uoči početka školske godine, onda mjesečni trošak ne iznosi više od 21 posto prihoda.

Investicija, a ne trošak

Dr. Burušić smatra da se izdaci ne trebaju nužno svrstavati u kategoriju troškova, već na njih treba gledati i kao na značajan i važan oblik ulaganju u budućnost. Kolika je stopa povrata tog ulaganja u vidu poboljšanja kvalitete života djece, njihovog boljeg položaja na tržištu rada moguće je dobrim dijelom predvidjeti, premda bi i o tome trebalo napraviti više istraživanja.

Izvor: jutarnji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.