Kanada je najobrazovanija zemlja na svijetu

Prema postotku viskoobrazovanog stanovništva Kanada zauzima prvo mjesto.

Naime, više od polovice stanovništva u Kanadi akademski je obrazovano. Iz mnogih razloga Kanada je jedna od omiljenih zemalja za doseljenike, a upravo su doseljenici zaslužni za visok postotak visokoobrazovanih stanovnika.

Naravno da Kanađani nemaju loš prosjek, međutim njihova ciljana politika koju provode prema doseljenicima dodatno im povisuje prosjek jer u Kanadu uglavnom dolaze visokoobrazovani stručnjaci iz raznih područja.

Kvalitetna integracijska politika

Od 1967. Kanada bira svoje useljnike pomoću sustava bodovanja. Najvažniji kriteriji za izbor su obrazovanje i znanje jezika. Potencijalni useljenici time mogu steći dvije trećine bodova nužnih za useljenje. Osim toga kanadska vlada dodjeljuje bodove i za radno iskustvo, godine starosti ili za već postojeću ponudu za posao. U obzir se uzimaju i druge stvari, poput obrazovanja partnera ili prethodnog boravka u Kanadi.

Mnogi potencijalni useljenici u Kanadu nemaju konkretnu ponudu za posao. Ali, to nije nedostatak. Naime, postoji čitava integracijska politika koja ne počinje pukim prelaskom granice. Programi koji useljenicima trebaju olakšati početak novog života počinje već u njihovoj domovini. Riječ je o pravom načinu informiranja i različitim tečajevima kako bi ljudi odmah od početka znali što ih tamo očekuje.

Zbog svih pogodnosti koje im Kanada pruža, doseljenici su različitih profila i zanimanja, ali najviše je visokoobrazovanih mladih ljudi. To nas dovodi do zanimljive činjenice da su useljenici, prema službenim podacima, u prosjeku bolje obrazovani nego domaće stanovništvo.

Izvor: dw.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.