Kratki vodič kroz internetsku komunikaciju

Otkad postoji internetska kultura jezik kojim se služimo u virtualnome svijetu mijenjao se, skraćivao i postajao sve nerazumljiviji ljudima koji nisu provodili većinu svojega vremena po forumima i društvenim mrežama.

Davno, u vrijeme Messengera i ICQ-a, simultanih internetskih pričalica, pojavio se internetski žargon u vidu skraćenica koje su se koristile kako bi skratile vrijeme tipkanja i komuniciranja preko računala. One su se zatim preselile i u svakodnevnu upotrebu, nadživjele MSN i prešle u naše pametne telefone.

Pametni telefoni i društvene mreže su, osim starih internetskih skraćenica poput LOL i ROFL, donijeli i nove izraze koje uglavnom razumiju milenijalci koji su ih i stvorili.

Evo nekoliko riječi i pojmova koji se u novije vrijeme češće koriste u online komunikaciji i na društvenim mrežama – ponajviše među mlađom populacijom:

Bae

Riječ koja nas je dugo zbunjivala i zbog koje smo se pitali zašto itko želi skratiti riječ od četiri slova (baby) na tri? Naime, riječ je o akronimu koji znači before anyone else. Iako nije najpopularnija, ta se riječ često koristi i možemo je vidjeti ispod fotografija zgodnih glumaca na društvenim mrežama.

Phubbing

U posljednje vrijeme često čitamo i slušamo kako se cijeli svijet vrti oko ekrana naših mobitela te da bismo trebali malo više obraćati pozornost na ono što se događa oko nas. Tako razmišlja i populacija koja je izmislila riječ phubbing koja pak označava odbijanje socijalne interakcije i konverzacije gledanjem u mobitel.

I can’t even

Ultimativna izreka koja znači da ste toliko pod dojmom nečega da jednostavno ne možete završiti rečenicu. Uzrok varira od oduševljenja do frustracije, a ako frazu stavite na fotografiju, onda imate meme koji će vam služiti za sve društvenomrežne reakcije.

Fasho

For sure, fo’ sho – sigurno, sto posto: skraćenica koja omogućuje da još brže kažete kako se s nečim slažete ili da vam je nešto po mjeri.

On fleek

Kada je nešto dobro ili na mjestu i lijepo izgleda, onda je on point ili on fleek. Video koji je pokrenuo cijelu priču vezanu uz taj izraz bio je predmet ismijavanja, a izraz je iskoristila i Nicki Minaj u svojoj pjesmi Feeling myself (featuring Beyonce, ofc).

The struggle is real

Kada želite neizravno reći kako vam je trenutačno teško u životu zbog silnih obveza ili se pak ironično narugati određenoj situaciji, ovo je izraz koji trebate koristiti ako želite da vas razumiju.

Goals AF

Goals as f*ck savršena je situacija, predmet ili ljudi koji su svojom pojavom toliko savršeni da jednostavno želiš biti poput njih. Obično se ta fraza koristi kada je riječ o Beyonce.

Izvor: PlanB

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.