Student Future Day spaja poslodavce i studente!

Sutra, 25. travnja održava se 12. po redu Student Future Day, u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Kako bi stekli dojam koliko je SFD važan za studente, ali i poslodavce, razgovarali smo s Ivanom Pemićem, Voditeljem Centra za razvoj karijere na ZŠEM-u. 

Što je Student Future Day i koje tvrtke sudjeluju na ovom događanju? 

Student Future Day je tradicionalni sajam karijera u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa koji se ove godine održava po dvanaesti put 25. travnja 2017. na kampusu ZŠEM-a. Cilj sajma je upoznati studente i alumne ZŠEM-a s hrvatskim i međunarodnim tržištem rada kroz predstavljanje tvrtki i raznovrsne radionice. Na SFD-u studenti imaju priliku pronaći studentski posao ili praksu te stalno zaposlenje i upoznati se s tržištem rada, a tvrtke graditi svoj imidž poželjnog poslodavca.

Tvrtke koje sudjeluju na ovogodišnjem SFD-u su: 

Bina-Istra d.d. 
Bomark d.o.o. 
Elektronički računi d.o.o. 
Erste&Steiermärkische Bank d.d. 
ExMental d.o.o. 
Falkensteiner Hotels & Residences 
Hrvatska elektroprivreda d.d. 
Hrvatski Telekom 
KPMG Croatia d.o.o. 
L’Oreal Adria d.o.o. 
Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. 
ManpowerGroup 
MATE d.o.o. 
Mediacor 
METRO Cash & Carry d.o.o. 
Nestlé Adriatic d.o.o. 
NEXT Junior Enterprise 
Nord Produkt d.o.o. 
Procter & Gamble d.o.o. 
Platinum Invest d.o.o. 
Pliva Hrvatska d.o.o. 
Vindija d.d. 
VIPnet d.o.o. 
SELECTIO d.o.o. 
Zagrebačka banka d.d. 
MojPosao 
EduCentar

Kakav je odaziv ove godine te iz kojih sektora sudjeluje najviše tvrtki?

Ovogodišnji Student Future Day okuplja najveći broj tvrtki do sada. Gotovo trideset kompanija pridružit će nam se na ovogodišnjem sajmu karijera i predstaviti studentima kroz razne oblike suradnje. Tvrtke koje dolaze predstavljaju vrlo raznovrsne sektore i područja rada, a studentima nude mogućnost zaposlenja u području marketinga, prodaje, nabave, ljudskih resursa, odnosa s javnošću, financija, računovodstva i informatike.

Kako pripremate studente za SFD te kako mogu ostaviti što bolji dojam na poslodavce?

Studenti uvijek imaju na raspolaganju usluge ZŠEM Career centra koji im pomaže pripremiti životopise, motivacijska pisma i sve što je potrebno za uspješno pronalaženje posla. Osim standardnih usluga Centra, nesporedno prije Student Future Day-a organiziramo niz radionica pod nazivom ZŠEM Skills Days koje vode profesori i predstavnici tvrtki, a čija je svrha što uspješnija priprema studenata za sajam karijera. Ove godine održano je 5 radionica koje su pomogle pripremiti studente za pronalazak posla ili prakse i što uspješnije predstavljanje poslodavcima na SFD-u. Za ostavljanje što boljeg dojma na poslodavce, studenti moraju pripremiti nekoliko kopija svog životopisa za dan sajma, te se odjenuti poslovno u skladu s prigodom. Također im preporučamo da pripreme kratki „pitch“ sebe kao potencijalnog zaposlenika/praktikanta kako bi što bolje istaknuli svoje prednosti u odnosu na ostale studente.

Što biste savjetovali svakome tko posjeti Student Future Day?

Svaki student ili alumni ZŠEM-a koji planira posjetiti Student Future Day treba doći pripremljen za tu priliku. To znači da od studenata očekujemo da se poslovno odjenu te pripreme potrebne materijale za predstavljanje poslodavcima (nekoliko kopija uređenog životopisa i motivacijsko pismo za željene pozicije). Sve studente ZŠEM-a potičemo da obavezno posjete sajam jer je to jedinstvena prilika da otvore nove prilike za svoju buduću karijeru.

Koja je funkcija ZŠEM Career centra te koje su mu ključne uloge?

ZŠEM Career centar pomaže studentima i alumnima ZŠEM-a izgraditi karijeru u željenom području. Career centar je na raspolaganju svim studentima i alumnima svaki radni dan tokom cijele godine, a pruža usluge karijernog savjetovanja, pripreme životopisa, pripreme motivacijskog pisma, pomoći pri prijavi za željenu poziciju i sl. ZŠEM-ovi studenti mogu posjetiti Career centar u potrazi za studentskom praksom ili poslom, kao i trajnim zaposlenjem, a mi ćemo ih provesti kroz cijeli postupak prijave i selekcije kako bi naši studenti ostavili što bolji dojam na poslodavce. Osim toga, Career centar organizira i tradicionalni ZŠEM-ov sajam karijera, Student Future Day, na kojem studenti i alumni imaju priliku doći u direktan kontakt s poslodavcima i na licu mjesta pronaći posao ili praksu.

Je li stručna praksa za studente ZŠEM-a obavezna te kakav je odgovor poslodavaca na njihove prijave?

Svaki student ZŠEM-a obvezan je tijekom druge i treće godine studija odraditi dvije stručne prakse u trajanju od 160 radnih sati. Na taj način potičemo naše studente da steknu radne navike i nauče primjenjivati znanja stečena u učionici na praktičan rad i realne poslovne situacije. Time za svoje studente stvaramo ključnu prednost iskustva na tržištu rada koja uvelike doprinosi njihovoj visokoj zapošljivosti po završetku studija. Career centar ZŠEM-a povezan je s brojnim uspješnim hrvatskim tvrtkama te olakšava studentima proces pronalaska posla ili prakse.

Osim stručne prakse, kako još pripremate svoje studente za tržište rada?

Uz obaveznu stručnu praksu koja studentima omogućava da na tržište rada ulaze s već stečenim radnim iskustvom, za studente tijekom cijele godine organiziramo razne radionice vezane uz razvoj karijere i pronalazak zaposlenja. Uz to, studente potičemo na pronalazak studentskih poslova rano u toku njihova studija, pri čemu im pomažemo s pripremom za selekcijski postupak. Student Future Day najveći je takav projekt i osim mogućnosti zaposlenja nudi i niz radionica kojima studenti stječu potrebna znanja za uspješan pronalazak zaposlenja u željenom sektoru.

Vidimo se na 12. Student Future Dayu! 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.