Upoznajte studentsku pravobraniteljicu koja će vam predstaviti sva vaša prava

Bez obzira na to što su studenti okruženi mnoštvom dostupnih informacija i dalje nisu dobro upoznati sa svojim pravima niti znaju što učiniti kada su im ta prava ugrožena ili prekršena. Upravo zato i postoji Ured studentskog pravobranitelja u kojemu sada sjedi Barbara Šimić.

Barbara je redovna studentica treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a budući da je godinu dana bila suradnica u Uredu bivšeg studentskog pravobranitelja, kaže da je bilo logično da svoj posao nastavi baš ondje. Zato se odlučila kandidirati za sljedeću studentsku pravobraniteljicu te se nadala da će svojim znanjem i iskustvom koje je stekla na fakultetu, ali i u radu sa studentima, moći doprinijeti zaštiti studentskih prava.

Studentski pravobranitelj djeluje preventivno, odnosno savjetuje studente o načinima ostvarivanja studentskih prava. Osim toga "uskače" i kad je određeno pravo povrijeđeno, što je, tvrdi Barbara, češći slučaj. U tim situacijama pravobranitelj traži očitovanje nadležnih sveučilišnih tijela, zastupajući interese studenata.

Najčešći studentski problemi su pad na ispitu, rad preko student-servisa i pauziranje godine

Barbara kaže da joj se studenti mogu javiti s bilo kojim pitanjem koje se tiče studija koji pohađa, ostvarivanja prava na subvencionirano stanovanje, prehranu, rada preko student servisa, pada na ispitu i slično. U slučaju da neki problem nije u njenoj nadležnosti, uvijek će se potruditi uputiti studente na pravu adresu.

Nažalost, studenti još nisu potpuno informirani o vlastitim pravima, a ta se pasivnost i neznanje može loše odraziti na njihovu budućnost. Barbara tvrdi da studenti ne znaju koja im prava točno pripadaju, a ako su nekad djelomično upoznati s njima, ne znaju da su često žalbe ograničene rokovima kao ni s činjenicom da su oni ti koji moraju reagirati, a ne tete u referadi.

Što se smije, a što ne - saznajte uskoro na seriji predavanja "Upoznaj svoja prava"

Ova buduća pravnica za sebe kaže da je otvorena, društvena i vesela osoba koja voli raditi sa studentima, a napominje da joj je uvijek drago nekome pomoći i spasiti mu budućnost na fakultetu. Otkriva da je ju veseli što je njen volonterski rad utrošen na pravu stvar.

"Ne mogu opisati koliko je lijep osjećaj kad uspijem nekome pomoći i kad vidim da je baš taj moj dopis upućen dekanatu ili rektoratu uspio spasiti nekome studij i njegovu budućnost. Veseli me kad je svo moje slobodno vrijeme i sav volonterski rad uložen u pravu stvar, stvar koja donosi rezultate, stvar koja zaista nekome pomaže. Mrsko mi je to što mi se svaki dan pretvorio u utrku s vremenom. Uz sav posao koji dolazi u paketu s ovom funkcijom, kao i svaki drugi student imam obaveze na svom fakultetu i dosta učenja. A tu su naravno obitelj i prijatelji i sve to oduzima vrijeme. Međutim, i dalje mi je moto 'Dobra organizacija je ključ uspjeha'. Rekla bih da za sada uspijevam", rekla je Barbara.

Uskoro priprema seriju predavanja naziva "Upoznaj svoja prava" koja su namijenjena studentima cijelog Sveučilišta, ne samo za studente s pojedinih fakulteta. Na tim predavanjima će studenti u sat vremena saznati sve ono što su oduvijek htjeli pitati, ali nisu znali "što se smije, a što se ne smije".

Za kraj, Barbara poziva sve studente da joj se obrate sa svojim problemima na mail: pravobranitelj.unizg@gmail.com ili u inbox Facebook stranice Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se objavljuje mnoštvo korisnih informacija. Osim toga, studenti mogu uz prethodnu najavu i osobno doći u njen ured četvrtkom popodne u Studentskom centru.

Izvor: MojFaks

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.