Selo bogataša iz kojeg ne smijete otići

U pokrajini Jiangsu smješteno je kinesko selo Huaxi, koje ujedno nosi i naziv “Selo bogataša”. Ono ima neboder na 72 kata, helikoptere na nebu, tematski park i mnogobrojne luksuzne vile, prenosi portal x-ica.

O bogatstvu od kojeg se ne bježi

Svaki od 2.000 stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 143.000 dolara na bankovnom računu i živi u vlastitoj vili. Stanovnici o svojem bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, što prilično ograničava pristup medijima.

Ovo se mjesto ni ne napušta, jer ako ga napustite - gubite sve što ste stekli - tako da se život u ovom selu doslovce može smatrati životom u zlatnom kavezu. Naime, ukoliko odlučite napustiti selo i živjeti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i sve ostale povlastice koje ste do tad imali u Huaxiju. Svi stanovnici rade i dobro zarađuju, ali u ovoj zatvorenoj ekonomiji - novce mogu potrošiti samo u svojem selu.

Povijest sela

Prije tridesetak godina, ovo selo bilo je samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika. Tada je visoki partijski dužnosnik, Wu Renbao, donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko tvrtki i od siromaha napravio bogataše.

Mediji su se za Huaxi zainteresirali 2004. godine, kad je objavljeno da stanovnik sela godišnje u prosjeku zaradi gotovo 18.000 dolara, što je znatno veći iznos od onog kojeg možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Budućnost i razvoj

2011. godine vlasti su izgradile neboder na 72 kata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 milijuna dolara. Visina nebodera je 328 metara, čime je čak za četiri metra viši od Eiffelovog tornja.

Selo ima i vlastitu prijevoznu tvrtku koja prometuje kopnom nebom. Tako se za prijevoz stanovnika koristi helikopter, a stanovnici u okolnim gradovima na taj način mogu biti u selu već za 10 minuta. Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su kineski zid i zabranjeni grad.

Pogledajte kako Huaxi izgleda: 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.