Njemačka olakšala priznanje diploma iz drugih zemalja

 

Sve osobe sa stranim diplomama  sada imaju pravo na provjeru je li njihova diploma u skladu s njemačkim obrazovanjem i može li biti priznata za određeno zanimanje, ali nemaju pravo na priznavanje strane diplome.
 
Već ranije, piše Deutsche Welle, a prenosi Poslovni dnevnik, postojali su propisi za priznavanje stranih diploma u zanimanjima kao što su liječnik, odvjetnik ili apotekar kod kojih je država propisala točno određene standarde obrazovanja. Novim zakonom se mogućnost priznavanja širi na zanimanja kod kojih izobrazba nije precizno regulirana, kao što su primjerice zanatska zanimanja. Dodatna je prednost što se radnom iskustvu daje veće značenje.
 
"Ako je netko završio obrazovanje u inozemstvu, koje formalno nije identično s obrazovanjem u Njemačkoj, ali je nakon toga nekoliko godina radio u tom zanimanju, to će sada biti uračunato", kaže Ilona Riesen iz Instituta njemačkog gospodarstva u Kölnu.
Za zanimanja sa sveučilišnom izobrazbom, kod kojih u Njemačkoj ne postoje strogo propisana pravila, kao što su primjerice fizičar, novinar ili ekonomist, novi zakon ne vrijedi. Za takva zanimanja već od 2010. postoji mogućnost provjere diplome u Središnjem uredu za strane obrazovne sustave.
 
Za provjeru stranih diploma ne postoji neka središnja ustanova. Doseljenici koji već žive u Njemačkoj morat će se obratiti industrijskim i trgovinskim komorama ili sličnim ustanovama u mjestu svoga stanovanja.
 
Samo za one koji žive u inozemstvu, a planiraju doći na rad u Njemačku, ustanovljen je ured koji će pomagati da se zahtjev za provjeru diplome uputi na pravu adresu. Osnovalo ga je Savezno ministarstvo za obrazovanje i znanost, a informacije se mogu dobiti na web adresi www.anerkennung-in-deutschland.de.
 
Podnositelji zahtjeva su dužni dostaviti prijevode i ovjerene kopije svih svjedodžbi tijekom izobrazbe kao i prijevod i kopiju završne diplome. Procjenjuje se da u Njemačkoj živi 300 do 400 tisuća ljudi sa stranim diplomama, na koje se odnosi novi zakon. Očekuje se da će ove godine biti podneseno više od 50 tisuća zahtjeva za provjeru, pa će postupak vjerojatno trajati duže. Kasnije će podnositelji zahtjeva u roku od tri mjeseca nakon što je dostavio dokumente morati dobiti mišljenje mjerodavne institucije o njegovoj diplomi stečenoj u inozemstvu. (T. B.)
 
Izvor: Poslovni dnevnik

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.