Znate li razliku između pojmova efikasnost i efektivnost?

Efikasnost znači raditi stvari na pravi način, brzo i kvalitetno, a efektivnost znači raditi prave stvari. 

 

Definicija efikasnosti: djelotvornost poslovanja, odnosno sposobnost ostvarivanja rezultata i ciljeva poslovanja. 

- Efikasnost: ispravan rad - postupak

- Efektivnost: Napraviti pravu stvar – rezultat 

 

Osnivač VeraSage institute, Ron Baker – pobornik efektivnosti, prikazao je efektivnost na primjeru automobila: 

“Automobil je neefikasan – uglavnom stoji na mjestu. Ali, kada nam zatreba, dobar automobil je efektivan – pomoću njega uspješno stižemo na željeno odredište.”

 

Objasnit ćemo to na par jednostavnih primjera: 

 

Zamislite da je došlo vrijeme za učenje 500 stranica dosadnog teksta za ispit. To je zadatak kojeg trebate odraditi efikasno – kako treba i na vrijeme kako ne biste pali ispit.

Ukoliko je to ispit koji nosi malo bodova, nije vam bitan prolaz, a vi ga učite kako ne biste morali raditi nešto drugo – tada niste ni malo efektivni. 

 

Ili, ako vam je draže, možemo to pokazati na primjeru usisavanja stana. 

 

Većina osoba koliko god može izbjegava usisavanje. Prije nego se primite pravog posla, skoknete do kuhinje napraviti sendvič, pa malo gledate tv, pričate na mobitel, i prije nego stignete uopće posegnuti za usisavačem, došlo je vrijeme spavanje i odgađate usisavanje za sutra.

 

Tipično odlaganje dosadnih obaveza, zvuči poznato? 

 

Budući da svi imamo ograničene resurse: nedovoljno vremena, energije, novca i pri tome ovisimo o puno vanjskih utjecaja te moramo pažljivo organizirati misli kako bismo spriječili odgađanje. 

 

Većina ljudi u današnje vrijeme fokus stavlja na efikasnost odnosno organiziramo si stvari tako da su nam na dohvat ruke. No, postavlja se pitanje pomaže li nam to da stvarno budemo efektivni? Efektivnost je nešto što morate postići kako biste ostvarili svoje zamisli i živjeli život kakav želite.

 

Efektivnost se može postići popisivanjem listom obaveza kojima se bavite svaki dan, odnosno slaganjem prioriteta.  

Zapravo, idealno bi bilo kada bismo mogli raditi prave stvari na pravi način jer tako ostvarujemo i efektivnost i efikasnost. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.