Ostavite dobar prvi dojam

Planirate li na razgovor za posao, poslovni sastanak ili neku drugu priliku za koju morate ostavit dobar dojam, razmislite malo o svom izgledu i ponašanju jer ono može reći puno o vama prije nego progovorite. Donosimo pet sitnica koje odaju negativnu sliku o vama.

Zgužvana odjeća

Fizički izgled odaje prvi dojam o osobi koju ste tek upoznali, a zgužvana košulja, suknja ili hlače nikako ne idu u vašu korist. Naime stručnjaci objašnjavaju kako takav izgled odaje nezainteresiranost, nemar i lijenost.

Prljave cipele

Cipele su vrlo važan modni dodatak želite li ostaviti dobar prvi dojam. One ne moraju biti nove, ali je poželjno da su uredne i što je još važnije, čiste. Prljava i zapuštena obuća odaje dojam nezainteresiranosti, indiferentnosti i šlampavosti i pomanjkanja entuzijazma.

Žvakanje

Guma za žvakanje jednima predstavlja naviku, drugima oslobađanje od stresa, dok treći žele zadržati svježinu daha. Iako su razlozi bezazleni i ne otkrivaju vaš istinski karakter stručnjaci za neverbalnu komunikaciju žvakanje smatraju vrlo neozbiljnim, a u nekim slučajevima i nepristojnim.

Miris

Iako svi volimo parfeme te kod kuće skrivamo barem jednu bočicu omiljenog mirisa, dokazano je kako parfemi kod osjetljivih osoba mogu izazvati mučnine pa čak i glavobolju. Upravo zbog toga vrlo jaki i slatki parfemi mogu vas opisati kao neodgovornu osobu koja ne mari za druge. Isto vrijedi i za odjeću koja je ‘uhvatila’ miris vlage ili dima cigarete.

Šminka i frizura

Dotjerati se za poslovni ili neki drugi sastanak odličan je potez, ukoliko želite ostaviti dobar dojam. No, kao i u svemu drugome u životu i u dotjerivanju treba biti umjeren. Prenapadna i ‘teška’ šminka, kao i presvečana i naglašena frizura nikako nisu dobar odabir jer mogu odavati dojam nesigurnosti i dvoličnosti.

Izvor:studomat.ba

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.