Kada ste zadnji puta uzeli knjigu u ruke?

Što je emocionalna inteligencija i kako je prepoznati

Kad vas poslodavac u razgovoru za posao pita pitanje koje biste u najmanju ruku procijenili čudnim (“Kakvo bi stablo htjeli biti?”), ne brinite, nije posrijedi njegov 'luckasti' karakter.

Radi se o tome da poslodavac pokušava saznati jeste li samostalna i odgovorna osoba koja racionalno razmišlja i koja bi se samim time uklopila u tvrtku.

Kako kroz razgovor za posao procijeniti emocionalnu inteligenciju?

Jim Ayres, menadžer tvrtke Amway North America (u kojoj radi preko 21 000 ljudi), prilikom razgovora za posao za više pozicije rijetko pita klasična pitanja kao što su “Jeste li timski igrač?”

Umjesto toga, on potiče kandidata da mu kaže tko je u njegovom/njenom timu.

Recimo da su odgovori: “Marko, Nikola, Ivana.” Ayres će odgovoriti: “Pričaj mi o Ivani.” Točnije, on želi znati više o njenoj obitelji, kada ona najbolje radi, i o tome što je priječi.

Ako kandidat ne zna ništa o Ivaninom načinu rada, ni osobnom životu, to je loš znak.

“Možda se čini čudnim”, kaže Ayres, “ali ako ste vođe i znate odgovore, to je dobar znak da imate emocionalnu inteligenciju.

Ayres želi da kandidati za vodeća mjesta ulažu vrijeme i trud u svoj tim, i da cijene međuljudske odnose – drugom riječju, da su emotivno inteligentni.

Izraz “emocionalna inteligencija” je skovao psiholog Daniel Goleman devedesetih godina prošlog stoljeća, a odnosi se na samosvjesnost, samoregulaciju, motivaciju, empatiju i društvene vještine. Sve više istraživanja nalaže da su emotivno inteligentni vođe učinkovitiji u svojem poslu (iako neki istraživači tvrde suprotno).

“Kultura naše tvrtke počiva na odnosima”, tvrdi Jim, uz naznaku da su tvrtku Amway North America osnovala dva poslovna partnera: Yay Van Andel, i Richard DeVos.

Vođa treba znati kako se povezati s ljudima, i učinkovito raditi u timu.

“Tehnološke vještine su jako bitne”, dodaje, “no iznimno je teško uspjeti uz samo tehnološko znanje”.

Izvor: Stratego

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.