Suprotno uvriježenom mišljenju, na maturalac se ne ide samo radi zabave

Kakva je praksa odlaženja na maturalce i treba li se ona mijenjati, istražio je portal EduCentar na gotovo 600 ispitanika.

Odlasci na izlete i maturalce

Ispitanici najčešće odlaze na osnovnoškolske izlete, njih čak 99%, dok ih na izlete u srednjoj školi ide 94%. Od onih koji su pohađali srednju školu, 85% ih je išlo na maturalac, dok su apsolventska putovanja manje popularna: svega 29% ispitanika koji su završili fakultet išli su na apsolventsko putovanje.

Najčešći razlog zbog kojeg su ispitanici propustili maturalac je loše financijsko stanje te nepovezanost s društvom u razredu.

Srednjoškolski maturalci u inozemstvu

Iako je veliki broj ispitanika izjavilo kako im lokacija maturalca nije važna dokle god su sa svojim društvom  (40%), ipak je većini (60%) važno u koju zemlju idu na putovanje.

I dok za maturalac u osnovnoj školi ispitanici preferiraju putovanje unutar Hrvatske (75%), za maturalac u srednjoj školi ipak većina preferira odlazak u inozemstvo (87%).

Za maturalac u osnovnoj školi 52% ispitanika smatra da su četiri dana dovoljna, a za maturalac u srednjoj školi bi ispitanici ipak odvojili više dana. Da je do sedam dana idealno trajanje maturalca smatra 42% ispitanika, a čak 52% smatra kako bi maturalac u srednjoj školi trebao trajati do deset dana.

Suprotno uvriježenom mišljenju da je srednjoškolcima na maturalcu samo do zabave, prilikom odabira destinacije većina ih preferira destinaciju koja ima dobar omjer i zabave i kulturnih znamenitosti (55%). na temelju ponude zabave destinaciju je biralo 29% ispitanika, a 10% na temelju cjenovne prihvatljivosti putovanja. Razumljivo, tek 3% ispitanika izjavilo je kako su destinaciju birali isključivo prema kulturnim znamenitostima i povijesti države.

Ispitanici generalno nisu za maturalac u srednjoj školi unutar Hrvatske, čak i ukoliko bi to pomoglo pri razvoju gospodarstva, jer smatraju da je to samo mali segment unutar većeg problema. S druge strane, kada bi država/grad/općina subvencionirala dio maturalca, veći dio ispitanika (54%) ipak bi se odlučio na maturalac unutar Hrvatske.

Najveći strahovi roditelja

Obzirom na nedavne tragične događaje očekivano je da je najveći strah roditelja upravo terorizam (62%). Kada bi im dijete ove godine išlo na maturalac, dostupnost droga u kombinaciji s manjkom racionalnog razmišljanja adolescenata mučilo bi 48% roditelja, 40% ispitanika strahovalo bi od ozljeda, a 30% od pretjerane konzumacije alkohola. Gotovo petina ispitanika (18%) pribojavala bi se maloljetničke trudnoće. Od ostalih situacija roditelji su još istaknuli otmice djece te pljačke.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.