Strog protokol putovanja kraljevske obitelji

Planiranje putovanja, a pogotovo obiteljskog, često zna biti jako naporno. Doza stresa u tom slučaju raste ako ste član kraljevske obitelji koja stoljećima poštuje strogu tradiciju čak i tijekom vrlo čestih putovanja. Evo kako se za putovanja priprema britanska monarhija i njezini najpopularniji članovi.

Kada na put odlaze članovi britanske krune, sve mora biti pomno isplanirano, do najmanjeg detalja. U tome naravno prednjače princ William i njegova trudna supruga Kate Middleton sa svoje dvoje dječice, dok ih u stopu prati princ Harry, ali i kraljica Elizabeta II.

Broj pratećeg osoblja

Kraljica Elizabeta II najčešće na sva putovanja vodi još 34 člana privatnog osoblja. To uključuje odjel ugostiteljstva, logistike, ali i privatnog tajnika i njegova zamjenika te još četiri pomoćna tajnika. Tu su naravno i dva stilista, sobarica, ali i glasnogovornici koji dočekuju medije. 

Sigurnost je najvažniji kriterij

Najveći prioritet prilikom putovanja kraljevske obitelji svakako je sigurnost. Budući da se radi o vrlo važnim članovima monarhije koji će jednoga dana naslijediti krunu, njihov je život ipak prije svega. Zato prilikom nekih putovanja uz njih putuje i liječnik, a gotovo uvijek čitava garda tjelohranitelja. 

Prilikom nedavnog posjeta Poljskoj i Njemačkoj, Kate i William poveli su kraljevskog liječnika, posebice jer su tada s njima putovali četverogodišnji princ George i dvije godine mlađa princeza Charlotte

Osim toga, nedavno se doznalo kako je princ Harry unajmio tjelohranitelja koji će danonoćno paziti na njegovu djevojku, američku glumicu Meghan Markle.

Zanimljiv podatak je da sama kraljica ima točno osam policijskih čuvara koji ju prate u stopu. 

Personalizirana prtljaga

Svaki član kraljevske obitelji ima svoju personaliziranu prtljagu koja se razlikuje po šifri, boji i monogramu. Tako je naprimjer prtljaga malenog princa Georgea svijetloplave boje.

Posebna odjeća za putovanja

Svi članovi uvijek su elegantni i dotjerani u skladu s prigodom jer se za službena putovanja kraljevske obitelji unaprijed pomno biraju outfiti. Tako primjerice omiljena vojvotkinja od Cambridgea uvijek spakira odjeću koja odgovara tradicionalnim bojama države u koju putuje. 

No jedno je pravilo oko odjeće oduvijek isto - svi pripadnici kraljevske obitelji moraju u kovčegu imati crno odijelo ili haljinu, u slučaju da umre neki od članova dvora.

Izvor: tportal

Izvor fotografije: wikipedia

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.