Najzanimljivija knjižnica na svijetu

Knjižnica Beinecke svoj neobični dizajn koji privlači pažnju duguje tome što mora štititi stare knjige i rukopise. Stoga nema ni prozora, ali zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima, prolazi dovoljno svjetlosti kako bi se uz nju moglo čitati, a da ne šteti knjigama.

Neobična mramorna zgrada bez prozora koja se nalazi u sklopu kampusa sveučilišta Yale skrivena od pogleda znatiželjnika skriva i pravo blago – kolekciju od oko 180 tisuća primjeraka izuzetno rijetkih i vrijednih knjiga, među kojima je i Gutenbergova Biblija iz 1455. Jedna je od najvećih knjižnica na svijetu posvećenih isključivo vrlo rijetkim primjercima knjiga i ranih rukopisa.

Knjižnica Beinecke svoj neobični dizajn koji privlači pažnju duguje tome što mora štititi stare knjige i rukopise. Stoga nema ni prozora, ali zahvaljujući svega 3,2 centimetra tankim zidovima, prolazi dovoljno svjetlosti kako bi se uz nju moglo čitati, a da ne šteti knjigama. A noću zgrada poprima jantarni sjaj zahvaljujući svjetlima iz knjižnice koja prodiru van kroz blago prozirne mramorne zidove.

Image and video hosting by TinyPic

Centralno je mjesto u knjižnici stakleni toranj na 6 katova u kojem se čuvaju najrjeđi primjerci knjiga i rukopisa. S obzirom na to da se knjige moraju čuvati u određenim uvjetima kako bi se što duže očuvale, ovaj dio nije otvoren za javnost. Njega okružuje izložbeni prostor u kojemu je i primjerak Gutenbergove Biblije. Podrumski katovi uključuju kolekciju od gotovo milijun drugih knjiga, a oni su otvoreni za javnost.

Beinecke čuva knjige tiskane u Latinskoj Americi prije 1751., u Sjevernoj Americi prije 1821., novine tiskane u SAD-u prije 1851., europske pamflete tiskane prije 1801. te slavenske, istočnoeuropske i bliskoistočne knjige iz 18. stoljeća, kao i mnoge druge. Kolekcija se proširila na knjige koje uključuju i one tiskane u naše vrijeme, ograničene primjerke i umjetničke knjige, ali i tisuće arhivskog materijala od onog pisanog na papirusu do srednjovjekovnih rukopisa.

Knjižnicu je dizajnirao arhitekt Gordon Bunshaft, a njezina gradnja dovršena je 1963. Ime je dobila po obitelji koja je donirala puno kolekcija knjižnici, ali i financijski potpomogla njezinu izgradnju.

Izvor: Punkufer

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.