Istječe li ili ističe rok?

Profesorica dr. sc. Marijana Togonal osvrnula se na nepravilno korištenje glagola „isticati“ i „istjecati“, koje komunikacijski stručnjaci često koriste kako bi izrazili protok vremena.

I glagol isticati i glagol istjecati pripadaju hrvatskomu jezičnom korpusu, međutim različitim rječotvornim porodicama. Riječ je o tzv. paronimima − riječima koje se slično izgovaraju i pišu, međutim imaju različito značenje, stoga moramo paziti da jednu riječ ne zamijenimo drugom.

Glagol istjecati (od teći) znači 'izlaziti tekući, cureći, završavati, dolaziti do kraja u kakvom razdoblju', za razliku od glagola isticati (od taći, taknuti) koji znači 'davati komu prednost, naglašavati, izdvajati se nečime o drugih'. Dakle, vrijeme za prijavu ispita istječe nam u ponoć, rok za predaju materijala istječe za dva dana, voda istječe iz slavine, nafta istječe iz bušotine i dr. Međutim, ljudi se ističu određenim osobinama ili pak ističu tuđe osobine: isticao se predanošću poslu, energijom, duhovitošću, ljepotom, stilom pisanja i dr. Možemo i istaknuti nečije zasluge za nešto: istaknuo se svojim idejama i rješenjima.

Pripazimo, dakle, kako rabimo glagole isticati i istjecati!

Izvor: Bernays

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.