Ministrica Divjak: potrebno je promicati mobilnost studenata, posebno iz perifernih područja

Na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu, a na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, zaključeno je da u budućnosti treba jače strateški povezivati europska sveučilišta, međusobno priznavati diplome, promicati mobilnost studenata i učenje jezika. 

Ministrica Divjak je kazala da se zauzela da se u programu razmjene studenata Erasmus+ više šansi da onim državama koje do sada nisu toliko uključene te onim učenicima i studentima koji dolaze iz perifernih, podzastupljenih područja.

U Europskoj uniji ove godine se planira započeti s pilot fazom uspostave mreže europskih sveučilišta, a za koju će u sljedećem višegodišnjem proračunskom razdoblju biti osigurane milijarde eura.

Ministrica je i najavila da će sutra njezino ministarstvo objaviti poziv školama za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme, u čemu pomaže i Europska komisija.

EK pruža tehničku pomoć kod recenzije dokumenata, pomaže kod traženja eksperata koji će raditi na edukaciji nastavnika i u pripremi materijala te praćenju eksperimentalne faze koja će zaživjeti u 60 do 70 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Eksperti koji su dodijeljeni kao pomoć Hrvatskoj pomoći će i u identificiranju jakih i slabih mjesta prije nego što se kurikularna reforma počne primjenjivati u svim školama u Hrvatskoj.

Izvor: HRT

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.