Nijedan maturant nije ispit iz hrvatskoj jezika riješio 100% točno

Maturanti ne skrivaju da su im sadržaji književnih djela strani, nerazumljivi ili ih nikad nisu ni čitali, a poezije se groze.

Engleski, njemački, pa i francuski jezik, i to na višoj razini, hrvatski maturanti znaju za odličan, ali muku muče s materinskim jezikom.

U znanju hrvatskog podbacuju – toliko da na najvažnijem ispitu, onom o kojem im ovisi kraj srednjoškolskog obrazovanja, nakon isteka vremena pisanja ispita, predaju prazne listove.

Ne skrivaju maturanti – esejski dio obveznog predmeta na maturi najteži im je, sadržaji književnih djela pomiješaju im se, nerazumljivi su im, većina ih nikad nije ni pročitala, a poezije se groze. Mantra im je u noći prije pisanja ispita hrvatskog jezika: 'Samo da u zadatku ne dobijemo pjesnike.

A baš dvojica pjesnika – Omišanin Josip Pupačić i velikan Antun Branko Šimić, koji je svoju prvu zbirku pjesama objavio u 15. godini – 'krivci' su za poražavajuće rezultate mlade generacije koja se ovo ljeto borila za ulazak u akademski svijet. Štoviše, ovogodišnjih 1700 maturanata strukovnih škola, od ukupno 8873, koliko ih je biralo osnovnu razinu obveznog hrvatskog jezika, nisu znali napisati ni jednu jedinu riječ u esejskom zadatku usporedbe pjesama 'Zvijezda da mi je biti' i 'Opomena', pa čak ni to da dvije pjesme povezuje jednak motiv. Predali su prazne listove. Što je još gore, nisu samo strukovnjaci u 'blaženoj nevinosti s hrvatskim jezikom' jer, od sveukupnog broja pristupnika osnovne razine ispita iz materinskog jezika, jedinicu je, pa time i službeni pad na maturi, imao svaki treći pristupnik.

I dok maturanti posljednje dvije godine sve glasnije komentiraju da je esejski dio ispita iz hrvatskog jezika uvijek teži na osnovnoj nego na višoj razini, ovogodišnji rezultati prvi su put, u devet godina koliko se u Hrvatskoj provodi matura, pokazali kristalno jasno čitalačku nepismenost učenika koja se ne odnosi samo na ovogodišnju generaciju. Štoviše, obuhvaća i njihove prethodnike, pretpostavljaju provoditelji maturalnog ispita, u gotovo jednakom omjeru – neznanja.

Izvor: vecernji.hr
 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.