Beč svrgnuo Melbourne s prvog mjesta najpoželjnijih gradova za život, Zagreb nije na listi

Po prvi put od kad The Economist Intelligence Unit provodi svoju godišnju listu najpoželjnijih gradova za život, Beč je zauzeo vodeće mjesto i tako s trona srušio Melbourne koji je godinama držao titulu najpoželjnijeg grada.

Ovim je odabirom glavni grad Austrije, u kojem živi i veliki broj Hrvata, još jednom potvrdio da mu u Europi nema premca kad je u pitanju kvaliteta života.

Kako navodi BBC, kriteriji na kojima je EIU bazirao svoju ljestvicu su politička i socijalna stabilnost, razine obrazovanja stanovništva te kvaliteta zdravstvenog sustava.

Osim Beča, pozitivno je iznenadio i Manchester koji je skočio za 16 mjesta i sada zauzima 35. mjesto. Također, iznenađujuć podatak je i taj da se London našao tek na 48. mjestu, dok je New York zasjeo na 57., a Pariz na 19. mjesto. Hamburg i Helsinki, koji su lani držali deveto i deseto mjesto, ove su godine ispali s liste deset najpoželjnijih

Na samom začelju liste našao se Damask, glavni grad Sirije, a slijede ga Bangladeš i nigerijski Lagos. Na listi se pak nisu našli najopasniji svjetski gradovi poput Bagdada i Kabula.

No iako se niti jedan hrvatski grad nije upisao na ovu svjetsku listu, interesantan je podatak da je Beograd kao jedini grad u regiji zauzeo 82. mjesto, prenosi novac.jutarnji.hr, gdje možete vidjeti cijeli članak. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.