Kako pobijediti strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa nije vam stran? Glas vam počne drhtati, a dlanovi se znojiti od same pomisli na seminarski rad koji uskoro izlažete? Ne očajavajte jer slijedi nekoliko savjeta kako u bitci, između vas i javnog nastupa, vi možete izaći kao pobjednik!

Jeste li znali da je, prema mnogobrojnim istraživanjima, strah od javnog nastupa najčešći strah? Iako zvuči nevjerojatno, ali strah od javnog nastupa imaju gotovo svi, a razlika je u tome koliko dobro se osoba s njime nosi. Dobra vijest je da se, kao i ostale fobije, strah od javnog nastupa može smanjiti, a vi možete početi uživati u prenošenju informacija većim grupama ljudi.

Ne očekujte savršenstvo jer ono ne postoji

Postoje dvije vrste govornika: oni koji su nervozni i oni koji lažu da nisu. – Mark Twain

Ovu izjavu čuli ste vjerojatno puno puta za različite stvari u životu, možda mislite da je otrcana, ali ona je istinita – savršenstvo zaista ne postoji. Prvenstveno zato što pojam savršenog nije za svakoga isti. Naravno, kada je riječ o javnim nastupima želimo zadiviti publiku i to je u redu te vrlo vjerojatno u tome i uspijemo, ali zbog tendencije da u takvim situacijama primjećujemo najsitnije “nesavršenosti” često nismo objektivni u ocjenjivanju vlastitog nastupa.

U redu je pogriješiti, i najbolji govornici griješe, ali oni ih ne priznaju već nastavljaju dalje. Kada zbog pogreške, koje ste vjerojatno jedino vi svjesni, počnete zamuckivati, zastanete u govoru ili ga čak prekinete, tada ste pogrešku priznali. Zapravo, ono što će vas najbolje uvjeriti u istinitost ove teze je da se sjetite nečega za što smatrate da vam u dobro životu ide – to može biti kuhanje, posao koji radite, hobi kojim se bavite i slično – te se prisjetite grešaka koje ste radili u tim aktivnostima. Sigurno ih je bilo, a upravo ste, unatoč greškama, sami sebi odali priznanje da ste u tome odlični. Zato, dopustite si greške jer u redu je biti nesavršen.

Nemojte biti nervozni zbog straha od javnog nastupa

Nervoza oko anksioznosti koju javni nastup izaziva jedan je od vaših najvećih neprijatelja. Nervoza je povećana razina adrenalina, a je li adrenalin vaš neprijatelj? Prisjetite se situacije u kojoj ste radili nešto u čemu uživate, ali hvatala vas je nervoza jer želite da sve ispadne savršeno. Jeste li tada dopustili da vas nervoza paralizira i utječe na izvedbu? Niste, jer ste nervozu, odnosno vašu energiju, usmjerili na nešto pozitivno i u vašu korist. Upravo to možete učiniti i u ovoj situaciji – pretvoriti nervozu u entuzijazam ili karizmu i dozvoliti da ona radi za vas.

Ne izbjegavajte kontakt s publikom

Savjet koji često čujemo za prevladavanje straha od javnog nastupa je da ne gledamo u publiku. To je potpuno pogrešno i neće vam uvelike pomoći. Izbjegavanje kontakta očima s publikom onemogućuje vam da vidite reakcije ili ako netko ima pitanje.

Možda izbjegavate kontakt upravo radi izbjegavanja reakcija, ali reakcije ne moraju biti loše, naprotiv, rjeđe su negativne nego pozitivne, pa zašto si onda želite uskratiti zadovoljstvo viđenja zadovoljnih i zainteresiranih lica? Između ostalog, nikada nećete zadovoljiti svakoga, u redu je i da netko bude nezadovoljan vašim nastupom, to ne umanjuje vaše kvalitete.

S druge strane, ako ne želite ostvariti kontakt zbog pitanja, odnosno straha da na njih nećete znati odgovoriti, sjetite se da ste vi ta osoba koja drži govor i vjerojatno znate puno više o tematici nego publika. Međutim, ako se i dogodi da odgovor ne znate, to je apsolutno u redu i uvijek možete reći kako niste sigurni u točan odgovor na to pitanje, ali da možete provjeriti i javiti naknadno. Također, uključivanje publike može djelovati opuštajuće jer dobivate povratnu informaciju da su zainteresirani, a onda znate da vam ide dobro.

Nemojte požurivati

Ukoliko vam je plan što prije iznijeti ono što imate i otići kući s nadom da ste tako uspješno sakrili nervozu, odmah ga odbacite. Kada želimo požuriti moramo brže pričati. Kada brže pričamo povećavaju nam se otkucaji srca, dišemo isprekidano i plitko i zapravo postižemo efekt sličan kao kod trčanja. Tada se u našemu tijelu povećava razina adrenalina, a s razinom adrenalina i nervoza. Stoga, jedino što ćete ovime postići je da povećate svoju anksioznost i na kraju nećete biti zadovoljni učinjenim.

Izbjegavajte učenje teksta napamet

Učenje svake riječi napamet samo će povećati anksioznost jer, vjerojatno, nećete uspjeti zapamtiti svaku riječ, što je normalno. Stoga, osim ako ne pjevate himnu, zapamtite ključne riječi koje morate reći i slobodno si dopustite improvizacije.

Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta pomoći prilikom budućih izlaganja, a ako vas nismo uvjerili, možda će uspjeti duhoviti Jerry Seinfeld koji je rekao :

“Prema većini istraživanja, ljudi se najviše boje javnog nastupa. Drugi najčešći strah je strah od smrti. Smrt je na drugom mjestu! Zvuči li vam to dobro? To znači da je prosječnoj osobi, na sprovodu, bolje biti u lijesu nego držati oproštajni govor.”

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.