Kako reći NE i dobiti što želimo

Mnogi su bili u poziciji gdje šef, kolega, klijent ili mušterija zahtjeva ili traži da učinimo nešto za što znamo da će biti potpuno kontraproduktivno ili pak nešto što je naprosto loša ideja. U velikoj većini tih slučajeva radije pregrizemo jezik i obavimo što se od nas traži – i razlozi su mnogi za to – sramežljivost, strah suprotstavljanja nadređenom, strah od otkaza...

No, nećemo sada o razlozima zbog čega na kraju ipak obavimo taj posao, već o tome kako na taktičan način odbiti kolegu, šefa ili klijenta, kada znate da to što traže od vas definitivno nije korisno. Vaš "ne" možete pretvoriti u prikladan argument kojim ćete im objasniti zbog čega mislite da to što traže od vas nije posao za vas ili uopće nije dobra ideja  

1. Krenite s pozitivnim: Zapamtite držati svoj govor tijela i ton pod kontrolom i imajte razumijevanja za novu ideju. Nemojte odmah početi negativno ofenzivom. Dozvolite si vremena da razmislite o tome što vam je ta osoba kazala i razmislite je li to zaista loša ideja.

2. Naučite reći "Da, ali možda bismo mogli...": Umjesto da automatski ispalite "Ne", isprobajte "Da, ali možda bismo mogli..." i onda objasnite svoju viziju te ideje ili projekta, odnosno kako vi mislite da bi se to moglo bolje napraviti i obaviti, ili radi čega bi se možda trebalo pričekati s time ili čak ne obaviti.

3. Pružite objašnjenje: Kao i pod prvom točkom, i ovdje treba obratiti pozornost na vlastiti govor tijela i ton. Objašnjenje ne bi trebalo biti izgovor, niti biste ga trebali fokusirati samo na nedostatak vremena ili vašu sposobnost da nešto obavite. Ponekad ljudi imaju nerazumne prohtjeve zbog toga što nemaju osjećaja za količinu posla koja je potrebna za neki projekt. Pomozite im shvatiti zbog čega je to što od vas traže nemoguće.

4. Ponudite alternativna rješenja: Fokusirajte se na otkrivanje ciljeva tog projekta, i pokušajte pronaći alternativna rješenja za njihovo ostvarenje. Razumijevanjem toga što se točno od vas traži, vjerojatno ćete moći naći drugačija, čak i bolja rješenja ili slične ciljeve, koji su zapravo izvedivi jer oduzimaju manje vremena. Ovako ćete poslodavcu ili klijentu pokazati da vam je doista stalo da se neki posao odradi, iako ne možda onako kako su si oni to zamislili.

5. Završite pozitivno: Uvijek pokušajte "ne razgovor" riješiti na pozitivan način i dajte do znanja toj osobi koji su vaši slijedeći koraci i zadaci. Ako nikakve alternative nisu moguće, ponudite svoju pomoć u nekom narednom projektu.

Isto tako važno je znati da bez obzira od koga je potekao zahtjev (čak i od vašeg šefa), nemojte se ustručavati upitati za pomoć ako vam je ona zaista potrebna – od kolege ili osobe koja se s tim već možda bavila – jer ćete tako prije i lakše napraviti to što morate. Imajući listu prioriteta, lakše ćete dokumentirati sve što morate obaviti, pa ćete moći dati realistična očekivanja i rokove onima koji su vas zamolili za pomoć u nekom projektu ili zadatku. Osim toga, tako ćete imati jasno evidentirano koliko ste zaista zaposleni, a to vam kasnije može pomoći u pregovorima za napredovanje ili povišicu.

Izvor: zena.rtl.hr