Pet prirodnih načina za smanjivanje razine stresa

Tjelovježba

Uz sve zdravstvene blagodati, i bolji izgled, fizička aktivnost pomoći će vam lakše se nositi sa stresom. Ne zaboravite da su okidači stresa 'raspoloživost' i društveni mediji, pa će odvajanje od vjernog pratitelja tijekom tjelovježbe imati višestruk učinak.

Meditacija

Tijelu i umu potrebni su trenuci opuštanja kako bi se resetiralo. U posljednje vrijeme jako je popularna sofrologija, tehnika dinamičnog opuštanja koja kombinira disanje, meditaciju, lagane pokrete tijela i tehnike vizualizacije. Samo 10 minuta prakticiranja sofrologije dnevno može ublažiti stres, tjeskobu i sindrom pregorenosti, izoštriti fokus, izgraditi otpornost, poboljšati san i potaknuti pozitivnost.

Boravak u prirodi

Dvadesetak minuta provedenih na otvorenom, sugerira jedna studija, isporučit će vašem mozgu energije koliko i šalica kave. Sezonski afektivni poremećaj, stanje obilježeno simptomima anksioznosti, iscrpljenosti i tuge, karakterističan je za kraće zimske dane i nižu razinu sunčeve svjetlosti, a prirodno sunčevo svjetlo, pokazale su studije, pomaže i u ublažavanju boli i stresa.

Kod ispitanika koji su dvije noći proveli u šumi zabilježena je niža razina hormona stresa kortizola nego kod onih koji su isto vrijeme proveli u gradu. Već i šetnja šumom, pokazala je jedna studija, smanjuje razinu anksioznosti i poboljšava raspoloženje. Zeleno okruženje, pokazale su studije, smanjuje osjećaj fizičkog napora i diže raspoloženje, zbog čega je vani puno lakše vježbati.

Vrtlarstvo

Vrtlarenje je tjelovježba na otvorenom, pod sunčevom svjetlošću i u zelenom okruženju, a promatrajući napredak svojih biljčica nećete imati potrebu stalno provjeravati nove statuse svojih virtualnih prijatelja. Prakticirati ga možete i na balkonu te pogled na sivilo grada učiniti radosno zelenim. Zasadite biljke u čijim mirisima uživate i dobit ćete opuštajuću aromaterapiju.

Alimenta

U smanjenju stresa i nervoze, kao i jačanju koncentracije i memorije, vrlo učinkovita je i Alimenta, prirodni dodatak prehrani temeljen na ekstraktu biljke bacopa.

Izvor: tportal.hr