Kinezi plaćaju račune "licem ili osmijehom"

Što kažete na plaćanje licem ili osmijehom? Mobilno plaćanje u Kini je već jedno od najnaprednijih na svijetu, a potrošači mogu kupovati i jednostavnim “poziranjem” ispred prodajnih uređaja opremljenih kamerama nakon što uređaj poveže sliku njihova lica s bankovnim računom i s licem koje se pokaže na kameri.

Softver se već itekako koristi, a često i u svrhe nadzora nad građanima. Vlasti su tako na udaru kritika zbog toga što je isti iskorišten za suzbijanje i nadziranje kritičara.

“Postoji veliki rizik da bi država mogla iskoristiti ove podatke u svoje svrhe poput nadzora, praćenja političkih protivnika, društvenu i kontrolu informacija, etničko profiliranje kao što je slučaj s Ujgurima u Xinjiangu, a čak i za policijska predviđanja”, rekao je Adam Ni, kineski znanstvenik na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Unatoč određenom stupnju zabrinutosti zbog sigurnosti podataka i privatnosti, mnogi potrošači bezbrižno koriste ovaj način plaćanja. Biste li i vi?

Izvor: geek.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.