Štrajk nastavnika: Tko će učenicima opravdati izostanke?

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, govori o štrajku nastavnika koji počinje danas. Pozvala je roditelje da daju podršku ne samo nastavnicima, nego i svim ostalim radnicima škola te da djecu ne šalju na nastavu. Svaki put do sada, kaže, učenicima koji su podržali štrajk izostanci su se opravdali.

Vlada je trebala razmišljati o našim argumentima, ništa nam nisu ponudili, rekla nam je Sanja Šprem nekoliko sati nakon neuspješnog mirenja s Vladom.

Sindikat Hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kreću u štrajk. U četvrtak će štrajkati nastavnici diljem Hrvatske, a od petka će štrajkati po županijama.

– Malo je neobičan taj cirkularni štrajk, ali na njega smo se odlučili da se ne umorimo, nego da izdržimo do kraja, sve dok se ne ispune naši zahtjevi – kazala je Šprem.

Tko u petak neće u školu?

Štrajkom po županijama žele i izbjeći prekomjerno nakupljanje gradiva zbog čega bi se nastava možda morala nadoknađivati. Radi se, kaže, o metodi koju su iskušali mnogi sindikati u Europi i koja se pokazala uspješnom.

Svaki dan u podne, počevši od sutra, sindikati će objaviti koje će županije drugog dana štrajkati. Tako ćemo sutra nekoliko minuta nakon podneva znati u kojim županijama u petak neće biti nastave.

Osim nastavnika, štrajkat će i svi ostali zaposlenici škola: čistačice, domari, tajnice, logopedi…

Na pitanje moraju li učenici za vrijeme štrajka doći u školu, Šprem je konstatirala da nikome ne smiju reći da ne smije doći u školu, ali je pozvala roditelje da se pridruže zahtjevima.

‘Ne šaljite djecu u školu’

– Apeliram na sve roditelje da ne šalju djecu u školu i da daju podršku nama koji radimo u školama – rekla je Šprem.

Za rad škole, dodala je, odgovorni su ravnatelji te oni mogu reći hoće li nastava za vrijeme štrajka biti kompletno odgođena.

Opravdani izostanci?

Pitali smo je i hoće li se učenicima koji daju podršku štrajku opravdati izostanci.

– Radi se o izvanrednoj situaciji i dosad su se uvijek opravdavali svi takvi izostanci – objasnila je sindikalistica.

Ponudu ministra Aladrovića, istaknula je, nisu htjeli ni saslušati jer su, kako kaže, njihovi zahtjevi i više nego jasni.

– Od svojih zahtjeva nismo htjeli odustati. A niti nećemo. Osjetila sam danas da nas Vlada ne cijeni dovoljno. Ovo je priča o dostojanstvu i idemo do kraja – zaključila je Šprem.

Izvor: srednja.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.