Pet načina kako kava utječe na vašu produktivnost

Pet načina kako kava utječe na vašu produktivnost


Važno je biti svjestan dobrih i loših strana kave. Umjerena konzumacija, uz praćenje vlastitih navika spavanja i razine stresa, može biti korisna. Prekomjerna konzumacija pak može produbiti postojeće ili uzrokovati nove zdravstvene probleme

Nije neuobičajeno da poslodavci i zaposlenici posegnu za pićem koje sadrže kofein kad osjete da im treba malo dodatne energije. I dok neki  preferiraju “energetsku injekciju“ u obliku cole ili energetskog napitka, većini je omiljeni energetski napitak kava. Kratka, duga, s toplim ili hladnim mlijekom… Varijanti je mnogo, ali mnogi od nas bez nje ne mogu ni zamisliti početak dana.

Tu ovisnost potiče kofein, koji utječe na mentalnu i radnu sposobnost. Osim što potiče ovisnost, loše strane kave su da može izazvati napetost, razdražljivost, bezvoljnost, glavobolju, hiperaktivnost… Pogotovo ako pijete više od tri šalice na dan. Kava također povećava rizik od osteoporoze jer se njome gubi koštana masa. Kofein, naime, ometa apsorpciju kalcija.

A dobre strane? Velika popularnost crnog napitka svakako je dobro za poduzetništvo, no kava je i antioksidans. Kava nam povećava energiju i razbuđuje nas. Potiče bolje raspoloženje, moždanu aktivnost, cirkulaciju. Pomaže u prevenciji bolesti kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest i visoki kolesterol. U umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće.

Dakle, je li kava dobra za vas? Potiče li doista produktivnost? Evo nekoliko informacija o kavi koje je korisno znati.

Kava poboljšava mentalnu učinkovitost i budnost

Kofein blokira receptore za adenozin, spoj u vašem mozgu koji uzrokuje pospanost. To objašnjava zašto se mnogi od nas osjećaju manje umorni nakon što popiju kavu.

U manjim dozama kofein poboljšava mentalne sposobnosti i budnost. No, kofein ne utječe na sve nas na isti način. Vaša osobna reakcija na kofein može biti znatno drugačija od reakcija osoba koje poznajete..

Na vašu reakciju utječe količina kave koju konzumirate, vaša težina, dob pa čak i kvaliteta vašeg sna. , težinu i dob, pa čak i kvalitetu vašeg sna. Budite svjesni da tolerancija na kofein s vremenom raste, tako da jedna šalica kave možda neće više biti dovoljna da vam pruži isti poticaj kao nekad.

Iako to vjerojatno neće isticati, mnogi ljudi osjete učinak kave tek nakon što popiju dvije šalice. To  znači da već dugo konzumiraju kavu i da su se „navukli“ na kofein.

Ako je konzumirate u manjim količinama, kava može povećati vaše kognitivne funkcije, pamćenje, budnost i energiju. No, kako svi znamo, ovaj efekt može biti kratkotrajan i moguće je da se, ako ste iscrpljeni, usprkos kave slomite do kraja dana.

Kava utječe na kvalitetu vašeg sna

Konzumirate li manje količine kofeina, to ne bi trebalo utjecati na vaš raspored spavanja. Konzumirate li ga previše, moglo bi vam se desiti da teže zaspite noću. To nažalost može kreirati nezdravi ciklus bez dovoljno sna, što će loše utjecati na vašu aktivnost na poslu.  U dužem razdoblju rezultat može biti čak i izgaranje ili anksiozni napad.

Prekomjerna upotreba kofeina, štoviše, može rezultirati grčevima u želucu, nervozom ili čak poremećajem rada srca.

Danas se snu pridaje mnogo više važnosti nego nekada. Vode se brojne polemike oko toga koliko i kako treba spavati. No, samo vi možete odlučiti što je najbolje za vas. Kako bilo, dobro je znati da kofein može loše utjecati na vaš san pa budite svjesni da je umjerenost u ispijanju kave najbolji izbor.

Kava može poboljšati vašu snagu volje

Donošenjem odluka vaša snaga volje se tijekom dana crpi. Kava može ojačati vašu volju i samokontrolu, pogotovo kada ste iscrpljeni. Nije mudro donositi važne odluke kada ste umorni. Ako ste umorni mogli biste podleći kompromisu u odnosu na vaše vrijednosti,  pritisku tijekom pregovora ili preuzeti nove projekte u nepogodnim vremenima.

Ispijena kava kave može vam pomoći da se „podignete“ i donesete bolje odluke. To je dobro znati ako ste imali naporan dan, a pred vama su još uvijek neke važne odluke.

Kava u pogrešno vrijeme dovest će do povišenog krvnog tlaka i razine adrenalina

Poduzetnici se neprestano suočavaju s novim izazovima i uzbuđenjima. U poslu je snažan mentalitet  preduvjet, ali čak i najbolji mogu posustati i podleći stresu. Ako to potraje duže vrijeme, prijeti im sagorijevanje.

Kada ste iscrpljeni, prijeti vam da postanete još više ovisni o kavi. To je najgore vrijeme da svoje tijelo hranite kofeinom jer može dovesti do povišenja krvnog tlaka i razine adrenalina. Spomenuli smo već da kofein blokira adenozin, tako da vas angle dodatne doze mogu dovesti do toga da se osječate još umornijim te na kraju do fizičkog sloma.

Možda vam se to ne čini tako opasnim, ali to je put prema napadima panike. Kada vas anksioznost jednom zahvati, uglavnom je pred vama dugo razdoblje borbe s bolesti. Možete čak završiti s anksioznim poremećajem. To je razlog zašto ne trebate više kofeina kada ste suočeni s visokom razinom stresa, bez obzira ne njegove prednosti koje uživate dok niste pod ekstremnim pritiskom.

Kava pomaže pri učenju

Mnogi poduzetnici su strastveni skupljači informacija, bez obzira je i riječ o člancima, blogovima, časopisima, knjigama,  podcastima ili videozapisima. Te informacije pomažu im donositi odluke, inovirati i provoditi nove ideje u poslu.

Kontinuirano istraživanje zahtijeva fokus i pozornost, koja se, poput snage volje, može istrošiti tijekom dana. Pokazalo se da vam 200 mg kofeina može pomoći da brže identificirate riječi i izraze nego što biste to mogli učiniti bez kave.

Mnogi poduzetnici to čine kako bi stekli nove vještine, upoznali tehnologiju ili bolje razumjeli gdje se njihova tvrtka nalazi u odnosu na ostatak industriji. Šalica ili dvije kave mogle bi biti ono što trebate kako biste se bolje koncentrirali na materijal koji proučavate i primijenili ga u vašem poduzeću.

Zaključak

Važno je biti svjestan dobrih i loših strana kave. Umjerena konzumacija, uz praćenje vlastitih navika spavanja i razine stresa, može biti korisna. Preporučena doza je do tri šalice dnevno. Budite svjesni da prekomjerna konzumacija može produbiti postojeće ili uzrokovati nove zdravstvene probleme. Zato budite umjereni i ostanite zdravi. Prekomjerna konzumacija kofeina nije vrijedna nevolja koje može donijeti.


 

Izvor: tockanai.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.