Evo koje su velike korporacije započele kao studentski startup

Evo koje su velike korporacije započele kao studentski startup
 

Sanjaš kako ćeš jednog dana imati full time remote posao? Možda je baš ovo vrijeme studiranja pravo vrijeme da takvo što kreneš polako i realizirati. Evo koje su velike korporacije počele svoj život u studentskim sobama. Tko zna, možda te inspirira neka od njih.
 

ODUSTALI OD HARVARDA DA BI POKRENULI MICROSOFT

Tko danas nije čuo za Billa Gatesa? Te davne 1975. Bill Gates je sa svojim kolegom Paulom Allenom odlučio riskirati. I jedan i drugi su bili svjesni svoga znanja i talenta, a ono zbog čega su uspjeli nije bilo samo znanje, nego i – hrabrost.

Allen je uvjerio svog kolegu da im školovanje na Harvardu više nije od presudne važnosti i da je vrijeme da se usredotoče na svoj projekt. Bio je to pametan potez jer drugačije vjerojatno ne bismo danas znali za Microsoft.
 

KAKO JE UOPĆE IZGLEDAO SVIJET PRIJE FACEBOOKA?

Primjer iz nešto novije povijesti svakako je izazvao svojevrsnu revoluciju u svijetu koji smo poznavali do prije toga. Riječ je, naravno, o Facebooku i Marku Zuckerbergu. On je, baš kao Gates i Allen, također bio student prestižnog Harvarda. Imao je na umu stvoriti mrežu koja će povezivati studente i koja će im olakšati učenje i studiranje. Uz korisne informacije, bilo bi tu i zabave i opuštanja. Zuckerberg sigurno nije ni slutio da će se njegov proizvod proširiti na globalnoj razini, a još manje da će Facebook postati mjesto, ne samo komunikacije i zabave, nego i ozbiljnih poslovnih ideja.
 

HVALA DEČKIMA NA REDDITU

Sigurno su te barem jednom bespuća interneta odvela na Reddit. Platforma je to u kojoj se tako lako izgubiti. I nju su pokrenula dvojica studenata s University of Virginia. 22-godišnjaci Steve Huffman i Alexis Ohanian odlučili su među online zajednicu uvesti veliku količinu zabave. I to sve na jednom mjestu!

Itekako su uspjeli jer Reddit zajednica zaista nudi odgovore iz najrazličitijih područja: od nuklearne fizike do svakodnevnih stvari poput „Što sve mogu uraditi s čačkalicama“.
 

START-UP PROJEKTI POSTOJE ODUVIJEK

Start-up projekti među studentima zaista nisu neka pomodna stvar. Stariji primjer od Microsofta je jedan koji datira još iz 1923. godine. Riječ je o – Time magazinu. Njega su pokrenula također dvojica prijatelja, diplomanata na Yaleu. Evo, proizvod koji je do današnjeg dana ostao jedno od najrelevantnijih i najprestižnijih novina na svijetu.

 

Izvor: pvzg.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.