5 stvari koje ne smijete raditi neposredno prije diplome!

Ne preskačite predavanja

Napokon je došlo ljeto i sve zvuči ljepše od sjedenja na predavanjima. Ukoliko vam svaki dan padne na pamet da preskočite neko predavanje, nemojte, a to vrijedi i za one koji nisu pri kraju svog studentskog obrazovanja.

Zadnjih nekoliko predavanja prije završnih ispita su također važni i profesori očekuju da se pojavite. Ukoliko vide da se i dalje trudite, bez obzira što je vašem studiranju došao kraj, možete zaraditi dodatne beneficije i olakšati si polaganje ispita koji su vam preostali.

Nemojte ignorirati zadaće, radove i rokove

Uzmite bilježnicu ili laptop i sjednite u park ukoliko želite provoditi vrijeme na otvorenom, ali nemojte ignorirati obaveze koje imate. Ako držite korak sa svim zadacima koje morate napraviti, biti ćete bolje pripremljeni za ispite i održavanje dobrih ocjena.

Za sve one koji pišu završni ili diplomski rad, također je važno da ga na vrijeme završite i ne zapostavite pisanje i istraživanje.

Nemojte zaboraviti na svoje završne ispite

Bez obzira o kojem se kolegiju radi, vaša finalna ocjena ovisi o završnim ispitima ili zadnjim kolokvijima a isto tako i o zadaćama i projektima. Nemojte zaboraviti da i dalje morate učiti i izvršavati svoje obveze.

Ukoliko se baš večer prije ispita održava zabava na koju želite ići, rasporedite pametno svoje vrijeme kako biste bili pripremljeni za sljedeći dan i osigurajte si dovoljno sna prije ispita. Kraj vašeg studija nije vrijeme da izgubite fokus i zabušavate.

Nemojte upasti u nevolje

Puno novaca,vremena i truda ste uložili u svoje obrazovanje. Bilo bi šteta da vas jedna kriva odluka spriječi u tome da diplomirate i uništite sve što ste do sada postigli. Iako su pravila tu da se krše, ipak imajte na umu ona pravila koja propisuje vaš fakultet (odijevanje, ponašanje, prepisivanje).

Nemojte se upuštati u prepisivanje na zadnjim ispitima kako se ne bi doveli u nepotrebne nevolje, odnosno morali posjetiti disciplinsku komisiju i u najgorem slučaju biti izbačeni s fakulteta.  Svoje radove ( završne, diplomske, seminarske) pišite sami, tako ćete razviti dodatne vještine i neće biti mogućnosti da vas optuže za plagijat.  

Nemojte se bojati budućnosti

Znamo, vaši studentski dani su pri kraju i lakše je ostati u sobi sjećati se zabavnih 'brucoških' dana i tugovati što je sve gotovo. Ali baš sada je važno da se fokusirate na vašu sadašnjost.  Dani za zabavu još uvijek nisu i ne moraju biti gotovi. Provedite još više vremena sa svojim prijateljima, posjetite mjesta koja najviše volite i zabavljajte se sada kada imate manje fakultetskih obaveza nego što ste imali na početku studija.  

Ako vas razmišljanja o budućnosti paraliziraju, budite proaktivni u traženju vašeg prvog zaposlenja i izmjenjujte planove s prijateljima. Nemojte se bojati budućnosti nego hrabro zakoračite u svijet ispred vas. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.