13 pogreški koje studenti rade u inozemstvu

Studiranje u inozemstvu prva je mogućnost za mlade da samostalno putuju. Ipak, uz silno uzbuđenje lako se događaju i greške. 

Ovo je trinaest propusta koje je vrlo lako izbjeći prilikom studiranja u inozemstvu i jamčimo vam odličan semestar: 

Bukirate sva vikend putovanja unaprijed 

Jedna od najboljih stvari prilikom studiranja u inozemstvu je to što imate priliku istraživati gradove i zemlje u blizini. Primamljivo je isplanirati sve avanture unaprijed, ali još je bolje pričekati dok tamo i ne stignete. Niskobudžetne aviokompanije i hostele lako je zgrabiti 'last minute'.

Niste isplanirali budžet

Novac je potreban za obroke, odlaske na piće, prijevoz, gotovu hranu na izletima ili putovanjima. Potreban vam je budžet za sva putovanja koja namjeravate realizirati. U cijenu nemojte zaboraviti uključiti i poklone ili suvenire za svoje najbliže. 

Ne učite strani jezik 

Nemojte pretpostaviti da svi govore engleski. Naučite osnove stranog jezika zemlje koju planirate posjetiti i pokušajte naučiti još više dok boravite u toj zemlji. Vratit ćete se bogatiji, a i lokalno stanovništvo cijenit će trud koji ste uložili kako biste komunicirali s njima na njihovom jeziku.  

Ne živite s lokalnom obitelji ili studentom 

Još jedna lijepa prednost studiranja u inozemstvu je život i boravka s lokalnom obitelji koja će dodatno obogatiti vaš doživljaj. Druga je mogućnost da pronađete cimera iz zemlje u kojoj boravite. 

Znanje stavljate u drugi plan

Zabavno je boraviti u potpuno drugačijom sredini jer postoji toliko toga što možete istraživati. Ipak, nemojte zaboraviti da ste ovdje primarno kao student koji je došao nešto i naučiti. Nemojte 'sjediti na ušima' na korisnim predavanjima zato jer maštate o svim lokacijama koje planirate posjetiti. 

Kupujete skupe internacionalne telefone 

Možda mislite da vam treba smartphone, ali ne treba. Radije uzmite telefon koji ćete privremeno koristiti i zbog kojeg vam neće biti žao ukoliko ga slučajno izgubite ili ako ga netko ukrade. Za WiFi i ostale stvari koristite svoj privatni telefon. 

Mislite da se pravila ne odnose na vas 

Samo zato jer su vaši običaji i navike drugačiji od ovih u novoj sredini, ne znači da možete odbaciti lokalna pravila i običaje. "Nisam odavde" nije izgovor. Radi kršenja zakona podjednako vas može snaći kazna u bilo kojoj zemlji, a vaše nepoštivanje lokalnih normi može samo izazvati podsmjehe. 

Previše putujete 

Odlično je proputovati sve što možete i koliko god vam mogućnosti to pružaju. Ipak, putujete li svaki vikend i nikad nemate dovoljno vremena kako biste svaki grad istražili u potpunosti, propuštate previše lijepih stvari. Osim toga, silna želja da vidite što je više toga moguće vjerojatno će dovesti do toga da od silne 'jurnjave' nećete vidjeti ništa. Usporite, odaberite lokacije koje vas stvarno zanimaju i izgradite što više uspomena. 

Pretjerujete sa zabavom

Prije svega, ako ste cijelo vrijeme mamurni teško da ćete moći cijeniti svu ljepotu koja vas okružuje tijekom dana. Drugo, svaka sredina ima različitu kulturu zabave, konzumacije pića i ponašanja pod utjecajem istog. Pijano tumaranje ulicama vjerojatno vam neće donijeti ništa pozitivno. Pronađite mjeru. 

Ne čitate 'sitna slova'

Niskobudžetne aviokompanije puno su drugačije od onih kojima ste navikli putovati. Dobro proučite sve uvjete i napravite malo istraživanje prije nego što se odlučite na kupnju karte. 

Fotografiranje svakog trenutka 

U fotografiranju nema ničeg lošeg, pod uvjetom da niste ovisnik koji svaki detalj ima potrebu dokumentirati i objaviti na društvenim mrežama. Osim toga, promatrate li svijet oko sebe samo kroz objektiv i broj dobivenih 'lajkova' propuštate 'živjeti u trenutku' i kreirati trajne uspomene. 

Slijetanje u 'čudne' zračne luke jer je tako jeftinije

Možda vam se čini kao dobra ideja sletjeti u neku perifernu zračnu luku, ali osim ako ušteda nije drastična, nije vrijedno. Izgubit ćete više vremena i truda da stignete do željene lokacije, što znači da će vam ostati manje vremena za sve što ste planirali. 

Nostalgični ste za domom 

Možda se pitate što sada rade vaši prijatelji ili obitelj, kako se zabavljaju i što se događa kod njih. Prestanite opsesivno pratiti njihove objave na društvenim mrežama i živite u trenutku. Velika je vjerojatnost da je vama zabavnije nego njima!

Izvor: huffingtonpost.com

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.