Zadnju godinu fakulteta iskoristite na najbolji mogući način

Studenti na završnoj godini fakulteta imaju mnogo briga oko diplome i pripreme za tržište rada. S obzirom da znaju da vam nije lako, Visoka poslovna škola Libertas za vas je pripremila 10 savjeta kako da što lakše i bezbolnije privedete i zadnju godinu kraju :) 

1.    Znajte što se od vas očekuje

Nadamo se da ste se do početka nove akademske godine upoznali sa svim zadaćama i kolegijima koji vas očekuju. Najgore bi bilo da zapnete sada kad je pred vama još samo par semestara. Dobro provjerite koji će kolegiji od vas zahtijevati ulaganje puno više truda nešto što ste to mislili na početku. 

2.    Posjetite centre za pomoć pri zapošljavanju

Ako planirate krenuti raditi odmah nakon fakulteta, dobro bi bilo da posjetite centar za pomoć pri zapošljavanju na vašem fakultetu da vidite kakvu pomoć tamo možete dobiti. Osoblje bi moglo pomoći sastaviti životopis i možda dati “lažni” intervju koji će vam pomoći da se pripremite.

Osim toga, portal MojPosao nudi niz savjeta koji vam mogu pomoći kada je u pitanju pisanje molbe za posao ili životopisa. Također, sajmovi karijera izvrsno su mjesto gdje se možete upoznati s poslodavcima. 

3.    Napravite popis važnih datuma

Postoji mnogo važnih datuma koje apsolventi moraju zapamtiti, stoga si sve zapišite odmah na početku kako ne bi nešto zaboravili. Naročito vam je važno zabilježiti koji su vam rokovi za predaju prijave za diplomski rad, kada morate položiti zadnji ispit da biste mogli diplomirati na vrijeme. Također, vodite računa i o seminarskim radovima i projektima koje morate odraditi a oduzimaju vam vrijeme. 

4.    Postanite mentor

Sada kada ste pri kraju svog školovanja, razmislite o mentorstvu, ponajviše brucošima. Možda će vam biti izuzetno korisno podijeliti svoje znanje s drugim studentima i olakšati im studiranje. Javite se profesorima s kojima ste bili u dobrim odnosima i imali dobre ocjene te im ponudite da odradite demonstrature na njihovim kolegijima i podijelite znanje s mlađim kolegama. 

5.    Pohađajte konferencije i radionice

Ovisno o vašem smjeru, možda ćete biti u mogućnosti pronaći neke konferencije ili radionice koje mogu pomoći da razvijate svoje znanje. Osim toga, to mogu biti i dobra mjesta za ostvarivanje važnih profesionalnih veza.

Provjerite kada se održavaju konferencije koje su bliske vašim interesima, javite se organizatorima te pitajte možete li za zamjenu za besplatno sudjelovanje na konferenciji odraditi dio posla za njih. Na konferencijama uvijek treba hostesa ili osoba koja će se brinuti o postavljanju dvorane, stoga ćete zasigurno naći nekoga tko će vam biti voljan izaći u susret.  U tom slučaju vodite računa da se pokažete dobri i ozbiljno shvatite posao koji vam je dodijeljen. 

6.    Riješite prvo teže kolegije

Ako je moguće, pokušajte prvo riješiti teže kolegije iz prvog semestra, a lakše ostavite za kraj. Apsolventima može biti teško usredotočiti se na kolegijima tijekom tog završnog semestra, pa je najbolje da se pokušate što više rasteretiti kako bi vam bilo lakše na kraju.

7.    Razgovarajte sa svojim profesorima

Vaši profesori mogu vam dati preporuke ili čak i dati smjernice do potencijalnih radnih mjesta. Prije diplome, trebali biste pokušati porazgovarati s nekim od profesora koje znate najbolje i vidite da li bi bili spremni pomoći vam i na taj način možete ostati u kontaktu s njima.

8.    Pripremite svoje reference

Za budući posao ili nastavak studija treba imati dobre reference. Kontaktirajte ljude za koje mislite da bi vam bili dobra referenca i pitajte da li bi oni bili voljni napisati kratku preporuku za vas. Ukoliko ste radili studentski posao, zatražite poslodavca da vam napiše preporuku. 

9.    Počnite štedjeti

Bilo da ste već počeli štediti ili još niste počeli, bilo bi dobro da sada počnete stavljati novac sa strane. Novac bi mogao biti problem dok ne nađete posao nakon diplome stoga je dobro imati nešto novca spremljeno.

10. Zabavite se

Iako postoji mnogo ozbiljnijih odluka tijekom posljednje godine i puno važnijih stvari za koje treba brinuti, još uvijek treba ostaviti vremena da se malo zabavite. Radili ste teško da bi došli do mjesta gdje ste sada i trebali bi biti u mogućnosti uživati u svim svečanostima vezanim za svoju nadolazeću diplomu. :)

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.