Kako odabrati svoj put u poslovnom svijetu

Poslovni svijet ili kako mnogi vole reći „biznis“, vrlo je širok pojam i najčešće je za uspjeh potrebno specijalizirati određenu granu.

Na vašu karijeru utjecat će mnogo faktora, no ipak sami odlučujete kojim smjerom želite krenuti. Naravno, ako se uopće vidite u suvremenom poslovnom okruženju.

Najčešće se spominju ove grane:

Ljudski resursi 

Odjel ljudskih resursa odgovoran je za djelatnike tvrtke ili organizacije. HR (Human Resources) stručnjaci obavljaju niz funkcija vezanih za zapošljavanje, upravljanje i obuku zaposlenika. Mnoge kompanije često ističu kako su upravo njihovi zaposlenici njihova najveća snaga i vrijednost.

Računovodstvo 

Savršeno za one koji znaju s novcem, pojedince koji su sistematični i znaju paziti na detalje. Karijera u računovodstvu podrazumijeva sustavna praćenja, izvještavanja i analize financijskih transakcija u poslovanju.

Menadžment

Ako uživate upravljanju ljudima i/ili informacijskih ili nekih drugih poslovnih sustava, onda specijalizacija menadžmenta može biti najbolji izbor za vas. Da bi bili uspješan menadžer, morate se osjećati ugodno na toj poziciji i znati žonglirati sa svakim aspektom poslovanja, od osoblja do financija i svega između.

Prodaja i marketing 

Kao marketinški stručnjak vi ćete biti odgovorni za otkrivanje preferencija vaših potrošača i koliko su spremni potrošiti na vaš proizvod ili uslugu. Prodaja se zapravo svodi na zaključenje posla. Marketing i prodaja su za one koji dobro znaju procijeniti druge ljude, njihove želje, interese i potrebe.

Informacijski sustavi 

Ovo se može odnositi na bilo koji aspekt poslovanja ili organizacije na dnevnoj razini korištenja, uključujući hardver, softver i obučeno osoblje. Sve mora biti organizirano kako bi se olakšalo koordinaciju, planiranje i donošenje odluka. To je posao za tehnološke znalce i one koji znaju kako povezati ljude i procese. IT stručnjaci danas su traženi više nego ikad.

Trgovačko pravo i poslovna etika 

Ako ste u potrazi za nastavkom obrazovanja i usavršavanja nakon pravnog fakulteta, rad u pravnom odjelu neke tvrtke idealan je odabir za vas. S ove pozicije ćete saznati sve o pravnim, socijalnim i etičkim pitanjima uključenim u poslovanje organizacija svih vrsta i veličina.

Kontroling

Analitičari proračuna specijalizirani su za pripremu, procjenu i razvoj proračuna u skladu s financijskim potrebama i ograničenjima njihovog poslovanja ili organizacije. Oni koji rade u razvoju proračuna surađivat će s više odjela i izvršnih menadžera kako bi se postigao i održao najbolji mogući plan njihovog poslovanja.

U odabiru vam može pomoći i naša jednostavna usporedba studija.

Osim toga, uvijek je dobro pogledati trenutno stanje na tržištu i vidjeti koje vještine su ključne i što poslodavci očekuju od sadašnjih ili budućih zaposlenika.

Izvor: hackcollege.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.