Održite savršenu prezentaciju bez imalo straha!

Svaki se student prije ili kasnije susretne sa svojom najgorom noćnom morom - držanjem prezentacije pred više ljudi, kolega i profesora. Ako se prisjetite svojih prvih prezentacija, možda ćete se složiti s poznatom izrekom kako je strah od javnog nastupa veći od straha od smrti.

Javni nastup i prezentacije su vještine koje se mogu naučiti, a u nastavku pročitajte nekoliko trikova koji će vam olakšati sljedeći izlazak pred kolege.

Ključ dobre prezentacije je u dobroj pripremi. Kad sljedeći put otvorite “PowerPoint” i krenete pripremati prezentaciju, imajte na umu sljedeće:

Ne stavljajte puno teksta na slajdove

Želite li da publika čita vašu prezentaciju ili je ipak bitnije da vas sluša? Neki komunikacijski stručnjaci kažu kako je sve iznad šest riječi na jednom “slideu” previše! Svrha prezentacije je istaknuti takozvane “talking points” odnosno kratke izvatke iz teme o kojoj pričate. Ništa više od toga.

Koristite “sans serif” fontove

To su fontovi poput Helvetice, Calibri, Ariala i sličnih fontova. Ukrasne fontove ili “zabavne” poput Comic Sansa i inih ostavite za neke druge prigode. 
Tamni tekst na bijeloj pozadini je najbolja kombinacija. Oči gledatelja manje će se umarati i bit će koncentriraniji na ono što im pričate.

Koristite stock fotografije

Umjesto malih, mutnih fotografija koje ste pronašli na internetu, radije potražite kvalitetne ilustracije visoke rezolucije. Internet je pun stock servisa na kojemu možete besplatno tragati za kvalitetnim fotografijama i ilustracijama.

Izbjegavajte animacije i zaigrane prijelaze

Sve što odvlači pažnju sa sadržaja na formu nije dobro za prezentaciju. Razni efekti stapanja i pretapanja nisu toliko privlačni i zabavni koliko vam se činilo kad ste pripremali prezentaciju.

Jedna misao po jednom slajdu

Vašoj će publici biti lakše pratiti, a vama lakše prezentirati, ako na jednom slajdu imate samo jednu informaciju, odnosno jednu misao oko koje gradite svoju priču. Otkrijete li previše u jednom slajdu, publika će čitati i birati ono što je njima zanimljivo, a vas neće niti čuti.

Pišite što jasnije i što kraće

Ovo je trenutak kad trebate razmišljati kao novinari i urednici. Kako zaokupirati pažnju čitatelja? Dobrim naslovom! Neka vam svaka informacija bude prezentirana u formi naslova.

Napišite scenarij

Nemojte učiti napamet ono što ćete govoriti. Na taj ćete način sami sebe ograničiti na formu koju ste zadali u tišini svojeg doma, a koja nužno ne funkcionira u predavaonici. Radije napišite scenarij u kojem ćete navesti sve važno što želite ispričati, pročitajte ga nekoliko puta i zapamtite glavne smjernice.

Postavljajte pitanja

Nema veze što vi držite prezentaciju i što ste vi u poziciji predavača, postavljajte pitanja svojoj publici jer ćete ih tako animirati i preusmjeriti njihovu pažnju na poruku koju prenosite.

Pronađite “par očiju” u publici

Ovo je jedan od najstarijih i najboljih trikova. Što više ljudi, to je veća disperzija vaše koncentracije. Odaberite jednu osobu iz publike i zamislite kako se obraćate isključivo njoj.

Izvor: vspz.hr

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.