Savjeti studenata srednjoškolcima

Možda ti se čini da ćeš u godinama studentskog života biti puno pametniji/a, iskusniji/a i općenito zreliji/a, donositi veće i dalekosežnije odluke, imati više obaveza, manje slobodnog vremena i puno više prijatelja. Možda brineš oko studija koji planiraš upisati jer ti neki predmet nikako ne ide u srednjoj. Možda ti se čini da je između srednjoškolaca i studenata ogroman, nepremostiv jaz.

Otkrij kako je to studirati i što studenti poručuju srednjoškolcima, sad kad se mogu osvrnuti na oba radoblja odrastanja i školovanja.

1. Ne ide ti neki predmet? Nemoj se gristi i opterećivati zbog toga. Najbolja stvar vezana uz fakultet je da sam odabireš studij koji te zanima (a na kojem se vjerojatno nećeš morati zamarati predmetima koji ti sad ne idu). Ako ne možeš smisliti matišu i ne vidiš da u budućnosti radiš posao vezan uz ovaj predmet, nije kraj svijeta ako nemaš blistave ocjene iz tog predmeta.

2. Završni ispiti, prosjek ocjena, državna matura? Da, pa nakon što upišeš fakultet sve će to pasti u drugi plan. Osim toga, ako i nemaš neke ocjene ili rezultate na državnoj, uvijek možeš pokušati upisati neki fakultet na kojem ne traže položenu maturu (kao recimo na Sveučilištu u Mostaru). Ovo ne znači da se ne trebaš truditi, ali vidjet ćeš da ima i drugih načina za upisati faks koji te zanima. Alternativa uvijek postoji!

3. Ipak, nemoj ovu mogućnost koristiti kao opravdanje za neučenje. Na kraju se trud i rad isplate. Odličan je osjećaj dobiti rezultate državne ili prijamnog ispita i vidjeti da si prošao/la bolje od očekivanog.

4. Nauči kako ubacivati reference (izvore koje koristiš za pisanje seminara i eseja) u tekst. Na fakultetu će biti teže, mukotrpnije i zamornije. Bolje je polagano drilati disciplinirano pisanje bibliografije i citiranja autora u srednjoj nego da dođeš k'o tutlek na faks i pogubiš se u svim papirima, člancima, knjigama.

5. Sačuvaj neke od svojih starih radova (seminara, zadaćnica, eseja, reakcijskih tekstova) jer nakon nekoliko godina više se nećeš sjećati velikog dijela onoga što si učio/la. Možda nabasaš na neku sličnu temu na faksu, a ako se to i nedogodi – uvijek je odlično smijati se starim seminarima.

6. U dvadesetim godinama nećeš biti baš toliko zrela i odgovorna osoba kako ti se možda sada čini. I mi studenti još uvijek ne znamo kako sve stvari funkcioniraju.

7. I sasvim je OK ako ni nakon srednje ne znaš što želiš raditi i biti kasnije u životu. To je potpuno normalno.

8. Više cijenite svoje roditelje! Nedostajat će vam ako se odselite na fakultet u nekom drugom gradu. 

9. Također uživajte i besplatnim obrocima u roditeljskoj kući jer je puno manje zabavno kuhati sam za sebe. Živjela menza!

10. Nemojte biti zločesti prema drugima na internetu! U srednjoj će uvijek biti neprijateljstava, ljubomore i mržnje, ali pisanje osobnih stvari na internetu može vam se obiti o glavu, kad-tad.

11. Ako si malo čudan/na – prihvati to i uživaj u tome! Ako se osjećaš kao da nigdje ne pripadaš velike su šanse da ćeš na faksu pronaći jednake takve ljude. Nemoj da te sitne duše spriječe u tome da budeš što jesi.

12. Ako te netko maltretira i zlostavlja – povjeri se nekome! Tužakaj, prijavi! Možda ti to ne zvuči kao najbolja ideja, ali ako uspiješ spriječiti barem jednog "bullyja" da nastavi svoj teror u budućnosti – napravio/la si veliku stvar!

13. Nemoj se jako stresirati zbog toga što se rastaješ sa srednjoškolskim prijateljima. Čak i ako odselite u druge gradove, oni koji zbilja zaslužuju ostati u tvom životu - ostat će. Na faksu ćeš u svakom slučaju upoznati i steći hrpu novih frendova.

14. Uživaj u zadnjoj godini srednje i u tome što si maturant/ica. Iako ti se može činiti kao da se radi o najtežem periodu tvog života, znaj da će ti nedostajati neki aspekti srednje škole.

Izvor: teen385.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.